DRŽAVA MOŽE DA INTERVENIŠE: Spreman nacrt Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

J. Su.

24. 02. 2021. u 17:23

NACRTOM zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, država će imati tačno propsiane mere da intervenište, u slučaju da prete ili su nastali poremećaji na tržištu.

ДРЖАВА МОЖЕ ДА ИНТЕРВЕНИШЕ: Спреман нацрт Закона о уређењу тржишта пољопривредних производа

Foto P. Milošević

Tako će, Vlada Srbije, moći na predlog Ministarstva poljoprivrede, da upotrebi javnu intervenciju, podršku privatnom skladištu ili vanredne interventne mere ukoliko zatreba.

Prema Nacrtu, javna intervencija može da se aktivira, ukoliko tržišne cene žitarica, goveđeg i telećeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda padnu ispod referentih cena. Kako se precizira, Vlada, otkupljuje te proizvode po interventnoj ceni ili prikupljanjem javnih ponuda, a onda pokreće postupak njihove prodaje.

Kada je reč o privatnom skladištu, to podrazumeva povrat dela troškova za skladištenje šećera, goveđeg, telećeg, svinjskog, ovčijeg, kozjeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, ako im cena padne ispod referentne cene. Sve mere odnose se isključivo na poljoprivredne proizvode, poreklom iz Srbije. Javna rasprava o ovom Nacrtu zakona završava se 25. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri