EKONOMSKE MERE ČUVAJU KIČMU PRIVREDE: Čadež o značaju novih državnih mera

B.Caranović

01. 02. 2021. u 13:27

NOVI paket mera državne podrške je značajan i može da utiče na očuvanje privatnog sektora kao stuba i kičme srpske privrede, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

ЕКОНОМСКЕ МЕРЕ ЧУВАЈУ КИЧМУ ПРИВРЕДЕ: Чадеж о значају нових државних мера

Marko Čadež / Foto Novosti

Prema njegovim rečima, nove mere dolaze sa 2,5 milijardi posle dosadašnjih šest milijardi evra koliko je država prošle godine pomogla privredi.

Čadež kaže da cifre o zadržavanju zaposlenosti i industriji pokazuju da je privreda pošla bolje nego što je očekivano.

- Stopa nezaposlenosti je i dalje ispod 10 odsto, industrijska proizvodnja sa rastom od 0,4 odsto - rekao je Čadež i dodao da je PKS u stalnoj komunikaciji sa kompanijama, kako bi se sagledala situacija na terenu i na šta mora da se obrati pažnja. Sve mere su donete sa liste predloga PKS, a među njima je nastavak državne garancije za povoljnije kredite, kako bi se pre svega olakšalo privredi da dođe do novca.

- Imamo najavljeni novih 500 miliona evra podrške za garancije od Vlade, imamo još 500 miliona iz prošlog paketa koji nisu iskorišćeni i dodatno imamo program DFC koji je najavljen za oko milijardu dolara - kaže Čadež. - Gotovo dve milijarde evra za grancije znače firmama da mogu da lakše uzmu kredit za koji im država garantuje. U prethodnom periodu je 23.000 preduzeća koristilo ovaj instrument i dobilo kredite. Predlagali smo i da se odmah pomogne sektoru putničkog drumskog saobraćaja koji već godinu dana ima ogroman problem sa padom broja putnika u situaciji pandemije. Vlada je reagovala adekvatno i očekujem pomoć od 600 evra po autobusu sa prevoznike u drumskom saobraćaju. To je mera koja može da omogući da ne otpuštaju ljude, u sektoru u kom radi oko 20.000 ljudi.

Naredna mera je, kaže, nastavak mere direktne podrške i to tri puta po pola minimalca pre svega za mala i srednja preduzeća, a razmišlja se i o velikim kompanijama.

- Za mala i srednja preduzeća ovo je zaista velika stvar. Tu govorimo o 1.253.000 zaposlenih i država je pokazala da želi da zaštiti one koji su najugrožniji, a to jesu mala i srednja preduzeća - kaže Čadež. - Važna je i mera podrške potrošnji kroz direktnu isplatu građanima i penzionerima. Pokazalo se koliko je ova mera bila važna kada je pri put doneta, jer taj novac odlazi u privredu, u potrošnju, kupovinu i pokreće proizvodnju. Ove mere mogu da budu značajne za celu privredu i za sve građane, ali da je vakcinacija najvaznija mera. Što pre budemo stvorili imunizaciju, to će i privredi biti lakše", smatra Čadež i poziva sve privrednike i građane da što pre prime vakcinu jer je to najvažniji lek i mera za očuvanje svih nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a