USPEŠNE FIRME NASTAVLJAJU ULAGANJA: Istraživanje o poslovanju preduzetnika tokom krize zbog pandemije virusa korona

B. Ca.

22. 01. 2021. u 10:14

ČAK 82 odsto ispitanika iz najuspešnijih kompanija u Srbiji prošle godine smatra neizvesnost izazvanu pojavom pandemije kovida 19 najvećim izazovom za dalji rast i razvoj svoje firme.

УСПЕШНЕ ФИРМЕ НАСТАВЉАЈУ УЛАГАЊА: Истраживање о пословању предузетника током кризе због пандемије вируса корона

Foto Tanjug

Ovo su rezultati istraživanja EY Preduzetnički barometar. Rezultati te studije ukazuju da 40 odsto preduzetnika ne namerava da odloži planirane investicije uprkos pojavi pandemije u 2020. godini.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Srbije, a obuhvatilo je 110 najuspešnijih preduzetnika u Srbiji, među kojima 66 odsto preduzetničkih kompanija pripada porodičnim biznisima.

Istraživanje sprovedeno onlajn upitnikom pokazalo je da je 81 odsto ispitanika iskoristilo meru pomoći Vlade Srbije od tri minimalne zarade po zaposlenom. Više od polovine anketiranih preduzetnika reklo je da su uveli nove proizvode ili prilagodili stare, da bi se izborili sa krizom. Njih 59 odsto smatra da su uslovi za preduzetničko poslovanje nepovoljni.

Kako je pokazalo peto istraživanje - EY Preduzetnički barometar, tradicionalno, proizvodnja je najzastupljenija kod srpskih preduzetnika - 53 odsto, a sve više je i IT kompanija koje pružaju širok dijapazon softverskih i hardverskih rešenja - 11 odsto. Svega četiri procenata preduzetnika, međutim, moglo je, kako kažu, nesmetano da nastave poslovanje van poslovnih prostorija. Ovaj podatak, međutim nije iznenadio istraživače.Kako je saopšteno, ovako nizak procenat nije iznenađenje, jer je veliki procenat od 53 odsto ispitanika angažovan u oblasti proizvodnje.

VIŠE DAMA VLASNICA

Trendovi odnosa vlasništva i angažovanja u preduzetništvu po polu su se, u odnosu na prethodno istraživanje, donekle pomerili u korist žena - podatak je istraživanja. - Tako je u 2020. godini 27 odsto vlasnica kompanija među anketiranima u odnosu na 23 odsto u 2019. godini. I dalje je najviše fakultetski obrazovanih preduzetnika - 75 odsto u odnosu na 73 odsto u 2019.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)