OLAKŠAN RAD KOMPANIJAMA: Čadež o dogovoru sa sastanka "mali Šengen"

E.B.T.

30. 10. 2020. u 17:38

DOGOVOR koji je danas postignut na onlajn sastanku inicijative "mali Šengen" od velikog je značaja za poslovnu zajednicu u regionu, a posebno podrška koju su dobili od tri lidera za intenzivan i čest dijalog između kompanija i vlada.

ОЛАКШАН РАД КОМПАНИЈАМА: Чадеж о договору са састанка мали Шенген

Marko Čadež / Foto Novosti

Ovo je ocenio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež povodom odluka koje su donete na video sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevim, a koje će se primenjivati od 10. novembra. Između ostalog, postignut je dogovor između tri zemlje o radnim dozvolama i bržem carinskom radu.

Čadež je rekao da će tačke koje su dogovorene umnogome olakšati rad kompanijama, koje se na terenu suočavaju sa problemima svaki dan i koje znaju da kamioni čekaju i koji dokumenti treba da se priznaju međusobno. -To je jedna od veoma važnih stvari, kao i sporazum o radnim dozvolama, što praktično znači da se uspostavlja jedinstveno tržiste rada u tri zemlje- ukazao je Čadež.

On je izrazio nadu da će se i ostali partneri iz svih šest ekonomija u regionu zapadnog Balkana priključiti i tako pokazati da ovo ima smisla, a da ljudi koji rade imaju korist od toga.

- Izuzetno je značajno što je postignut veoma snažan dogovor da se ide na međusobne sporazume za prelazak granica, da li je u pitanju carina, veterina ili fitosanitarna inspekcija, da se ubrza taj proces - istakao je Čadež. - Ministar finansija sa svojim partnerima i u Tirani i u Skoplju radi na tome veoma dobro.

Na osnovu tih novih principa koji se primenjuju već u Evropi, kako navodi, plasman robe će biti lakši, a kompanije konkurentije, što će to značiti veliki pomak. On je zaključio da i u pogledu borbe protiv virusa korona može mnogo da se učini. ako se zajednički nastupa u regionu, kada su u pitanju nabavka opreme, vakcina, logitisticki centri...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu