SRBIJA U TOP 10: Ministarstvo poljoprivrede Holandije svrstalo našu na listu najboljih po napretku

J. SUBIN

30. 12. 2020. u 13:33

HOLANDSKO Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo je Srbiju u listu top 10, po napretku u ključnim tačkama, ostvarenim u agrarnom sektoru u 2020. godini.

СРБИЈА У ТОП 10: Министарство пољопривреде Холандије сврстало нашу на листу најбољих по напретку

Foto: V. Mitrić

Kriza je imala neto pozitivan efekat na prodaju poljoprivrednih proizvoda. Dok su srpski poljoprivredni proizvođači povećali prinose za 10,3 odsto u ovoj godini, uzgajivači voća i povrća podigli su prodaju za 20 odsto, usled promene potrošačkih navika u doba pandemije.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu holandskog ministarstva, jedan od najjačih i najkonkurentijih agrosektora u Srbiji je uzgoj voća. Ističu i da oni žele da zaključe ugovore o saradnji sa srpskim proizvođačima voća, ali i obrazovnim ustanovama, u voćarskom sektoru u Srbiji.

Holanđani su naročito izdvojili inicijativu Srbije, tačnije Ministarstva poljoprivrde u okviru CEFTA sporazuma za uvođenje Sstema jedinstvenog fitosanitarnog sertifikata, kao dostignuće u otklanjanju barijera i u unapređivanju trgovinske razmene poljoprivrednih proizvoda u regionu.

PŠENICA I KUKURUZ

PROCENjENA je ukupna površina useva pod pšenicom u Srbiji 2020. oko 600 hiljada hektara, pet posto više nego prethodne godine, uglavnom zbog visokih cena pšenice tokom 2019-2020.

Proizvodnja kukuruza za 2020-2021. procenjuje se na 8,0 miliona metričkih tona, skoro 10 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz kukuruza u Srbiji od 3,2 miliona tona u 2019/20. bio je rekordan.

Jedan od važnih uspeha Srbije, Holanđani ističu uspostavljanje šest zelenih koridora Zapadnog Balkana, koji su postali operativni već u roku od mesec dana od izbijanja korona virusa. Napominju da je to bila prva zajednička aktivnost carinskih službi CEFTA sporazuma, koja je pokazala da su Srbija i region Zapadnog Balkana brže reagovali na kriznu situaciju od ostatka Evrope. Uz to, holandski agro stručnjaci ukazuju i na porast elektronske trgovine koji je zabeležen u svim zemljama širom sveta, pa i u Srbiji. Konstatuju brzi zaokret potrošača ka kupovini putem interneta, što je po njima jedna od neočekivano pozitivnih promena u srpskoj agroekonomiji ove godine.

- U aprilu 2020. godine, na prvom vrhuncu pandemije u Srbiji, kupovina putem interneta u onlajn prodavnicama poljoprivrednika zabeležila skok više od 400 odsto, za manje od godinu dana - ističe se u analizi. - Digitalizacija poljoprivrede u Srbiji, nastavlja se dalje, brzo uzima maha. Srbija je drugi največhi proizvođač soje u Evropi, odmah posle Italije, sa potencijalom da dostigne lidersku poziciju. U 2019. godini, Srbija je imala udeo od jedne četvrtine u ukupnoj proizvodnji soje u EU. U 2020, ovaj udeo će verovatno biti veći

Srbija je, navodi holandsko ministarstvo poljoprivrede, najveći proizvođač poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na Zapadnom Balkanu. U regionu CEFTA, Srbija obezbeđuje najmanje polovinu regionalne proizvodnje različitih poljoprivrednih proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SJAJNE VESTI ZA RUSIJU: Oglasio se MMF, brojke premašile očekivanja