NAJSKUPLJE JELKE I DO 33. 000 DINARA: Potražnja za novogodišnjom i božićnom dekoracijom veća nego lane

E. B. T.

30. 12. 2020. u 07:39

POTRAŽNjA za jelkama, badnjacima i božićnom dekoracijom veća je nego lane u trgovinskim lancima robe široke potrošnje. Kako za "Novosti" objašnjavaju, na to utiče što građani više vremena provode u kući i imaju veću potrebu da ulepšavaju dom. I prodavci veštačkih i prirodnih jelki daju sličnu ocenu i ističu da su ove godine potrošači krenuli nešto ranije da ih pazare nego što je uobičajeno. U većini rasadnika razgrabljene su sve količine.

НАЈСКУПЉЕ ЈЕЛКЕ И ДО 33. 000 ДИНАРА: Потражња за новогодишњом и божићном декорацијом већа него лане

Drvo sa busenom od 1.500 do 3.000 dinara

Građani koji su planirali tu kupovinu da obave u poslednjem trenutku, mogu da računaju na slične cene kao i lane. Jelka sa busenom košta od 1.500 do 3.000 dinara. Za veštačko novogodišnje drvo, u zavisnosti od modela i visine između 120 i 250 centimetara, treba izdvojiti od 900 do 33.000 dinara. Mnogi prodavci nude i basplatnu dostavu za porudžbine iznad 3.000 dinara. Cene plastičnih i staklenih ukrasa su različite, ali najisplativiji su setovi. Tako se mogu kupiti 34 kugle, prečnika tri centimetra za 250 dinara, a duplo veće za 450 do 500 dinara.

Milena Jovanović, vlasnica jedne poznate onlajn prodavnice veštačkih jelki i ukrasa, kaže da je potražnja uvek velika.

- Ove godine su građani znatno ranije krenuli sa kupovinom - navodi Milena za "Novosti". - I sami ljudi kažu - uvek kitimo posle Svetog Nikole, ali sada smo rešili ranije.

Najpopularnije su, kako objašnjava, jelke koje su prošarane beličastim nijansama. Najtraženiji je bio jedan takav model, čija je cena u zavisnosti od veličine, od 5.000 do 10.500 dinara.

- Najskuplje su 3D jelke koje najviše liče na prirodne - ističe Milena. - One koštaju od 9.000 do 33.000 dinara.

Pojedini trgovinski lanci robe široke potrošnje u ponudi imaju i veštačko novogodišnje drvo, a cena je, u zavisnosti od veličine, od 900 do 20.000 dinara.

"Zelenilo Beograd" prodalo je sve jelke s busenom koje su imali u ponudi u svoja dva rasadnika. Prema rečima Mirjane Obućinski iz ovog javnog preduzeća, oni planiraju posle praznika, krajem januara, da organizuju tradicionalnu akciju sadnje na nekoj javnoj površini koja je za to predviđena.

- Naš apel je uvek da se uzima jelka s busenom, koja posle može da se posadi - ističe Obućinski. - Ako građanim nemaju gde to da učine, posle praznika mogu da je dovezu u jedan od naša dva rasadnika, bez obzira na to gde su je kupili, i mi ćemo da je posadimo.

ZA BADNjAK JOŠ IMA VREMENA

BADNjACI i božićna dekoracija već su u ponudi u trgovinskim lancima, ali njihova prodaja na zelenim pijacama još nije počela i retko gde ih ima. Građani badnjak mogu da kupe po ceni od 85 do 95 dinara, božićna pšenica košta od 175 do 190, a slama je oko 100 dinara. Venčić je skuplji i za njega treba izdvojiti od 400 do 460 dinara. Božićni komplet, koji sadrži badnjak, pšenicu i slamu, košta i do 600 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri