OBUČAVAĆE POSADE BRODOVA: Ministarstvo raspisalo javnu nabavku za projekat Nacionalne akademije

J. Gočanin

20. 12. 2020. u 17:05

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju Nacionalne akademije za obuku članova posade brodova na Novom Beogradu.

ОБУЧАВАЋЕ ПОСАДЕ БРОДОВА: Министарство расписало јавну набавку за пројекат Националне академије

Foto N. Živanović

Vrednost javne nabavke je 40 miliona dinara bez PDV, a rok za podnošenje ponuda je 13. januar, dok će Odluka o dodeli ugovora biti doneta u roku od 30 dana od otvaranja ponuda.

Nova nacionalna akademija planirana je na lokaciji između privredne zone auto-put i aerodroma "Nikola Tesla". Ministarstvo je predvidelo realizaciju ovog projekta po modelu javno-privatnog partnerstva, jer procenjena vrednost radova na izgradnji iznosi 7,5 miliona evra, a sa ulaganjima privatnog partnera ukupna vrednost projekta je oko 11 miliona.

ZAKON

PLANIRANA izgradnja trening centra rezultat je potreba da Republika Srbija preduzme potrebne aktivnosti za punu primenu odredaba Pravilnika o zvanjima članova posade brodova trgovačke mornarice, kao i Uredbe o zvanjima kojima su, između ostalog, propisani uslovi i načini sticanja zvanja i ovlašćenja članova posade brodova unutrašnje plovidbe i pomorskih brodova.

- Visoki troškovi investicionog ulaganja i zahtevi koji se odnose na osoblje, pre svega u pogledu licenciranih instruktora i procenjivača znanja, prevazilaze trenutne kapacitete Srbije - navodi se u dokumentaciji.

- Zbog toga će država investirati u izgradnju infrastrukture Nacionalne akademije, dok će privatni partner obezbediti tehničko-tehnološki nou-hau, licencirane instruktore i procenjivače, te uspostaviti sertifikovani proces obuke i ukupnog upravljanja Akademijom u skladu sa međunarodnim standardima.

U okviru Nacionalne akademije planirana je izgradnja glavne zgrade na 2.500 kvadrata koja podrazumeva nekoliko specijalizovanih prostorija za sprovođenje teorijske nastave u oblasti navigacije, brodomašinstva, kao i elektrike i elektrotehnike. Takođe, planirane su prostorije za nastavu koja se odnosi na gasne i hemijske tankere, manipulaciju opasnim teretom i sticanje znanja u odnosu na bezbednost na brodu i u oblasti pretovarnih  operacija brodova u lukama.

OBRAZOVANjE ODRASLIH

DOMAĆIM zakonodavstvom, a u skladu sa međunarodno usaglašenim standardima za vršenje obuke, kao i starosne strukture članova posade brodova, propisano je da će se Nacionalna akademija uspostaviti u statusu javno priznatog organizatora aktivnosti u smislu zakona kojim se uređuje obrazovanje odraslih.

Planirana je i izgradnja zasebne zgrade, ukupne površine oko 3.000 kvadrata, za smeštaj polaznika, koja uključuje recepciju, restoran, kantinu, kuhinju, dva amfiteatra i toalete, sobe za polaznike i prostorije za socijalizaciju. Predviđena su i mesta za sprovođenje praktične nastave koja obuhvata bazen od 1.500 kvadrata, zatvoreni i otvoreni protivpožarni poligon, kao i posebne radionice za bezbednost na radu, brodomašinstvo, zavarivanje...

Osim objekata Nacionalne akademije, planira se i izgradnja pristupnih i internih saobraćajnica, kao i parkinga odgovarajućeg kapaciteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!