BRŽE DO PLANINA, RS I JADRANA: Rekonstruisani magistralni put od Čačaka do Zlatibora povezuju sa Koridorom 11

N. JANKOVIĆ

16. 12. 2020. u 13:45

ZAVRŠENA je rekonstrukcija magistralnog puta od Čačka do Zlatibora, a osavremenjena saobraćajnica će uskoro biti spojena sa Koridorom 11. Višegodišnji radovi su koštali 2,6 milijardi dinara, a - posredstvom JP "Putevi Srbije" - finansirani su iz kredita Svetske banke.

БРЖЕ ДО ПЛАНИНА, РС И ЈАДРАНА: Реконструисани магистрални пут од Чачака до Златибора повезују са Коридором 11

Foto N. Janković

Na trasi od Ovčar banje do Užica je rekonstruisano 14 mostova, izgrađene su ili obnovljene desetine potpornih zidova, na čitavoj deonici je kolovoz ojačan uz postavljanje novog asfalta, a 50.000 kvadrata kosina je "pokriveno" novom zaštitnom ogradom i betonom.

Nadalje, sanirana su klizišta, postavljena je nova saobraćajna signalizacija, na pojedinim deonicama i rasveta, a tu su još novi trotoari, stajališta...

PROMET

ZLATIBORSKOM magistralom, saobraćajem najopterećenijom deonicom na putu do Zlatibora, Mokre Gore i Tare, te Republike Srpske, Crne Gore i Jadrana svakodnevno prolazi oko 10.000 vozila.

Isprva je posao bio poveren firmi "Putevi Užice", koja je rekonstruisala 15,24 kilometra magistrale, a pravac od Pakovraće kod Čačka do Užica - dug 37 kilometara i vredan 1,2 milijarde - posebno je bio problematičan zbog promene izvođača radova, pa je posao priveo kraju čačanski "Strabag".

- Mi smo obavili i rekonstrukciju sedam mostova, a najveći izazov su bili "Sušica" i "Krivaja", sa stubovima dužim od 40 metara - ističe tehnički direktor "Puteva" Slobodan Božović.

Paralelno sa rekonstrukcijom mreže magistralnih puteva na važnom koridoru, traje i izgradnja auto-puta do Požege. To je šansa da se teretni saobraćaj u što većoj meri izmesti sa magistrale, čime bi ovaj put u znatnoj meri bio sačuvan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)