VEĆE PLATE I PENZIJE ZA DVA MILIONA GRAĐANA SRBIJE: Sada se tačno zna ko će dobiti koliko povećanje

J. Ž. S.

14. 11. 2020. u 08:28

OD 1. januara koverte medicinskih radnika biće deblje za još pet odsto, a svi ostali zaposleni u javnom sektoru mogu da očekuju povećanje od 3,5 procenata, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ ЗА ДВА МИЛИОНА ГРАЂАНА СРБИЈЕ: Сада се тачно зна ко ће добити колико повећање

Novosti

On je naglasio da će se od Nove godine, i u uslovima pandemije i svetske ekonomske krize, ići ka povećanju plata svim zaposlenima u zdravstvu za pet odsto. Svi ostali u javnom sektoru od januara će dobiti po 3,5 odsto veće plate, koje će od prvog aprila dodatno rasti i dostići nivo povećanja od ukupno pet odsto.


- Za povećanje će biti dobijena saglasnost MMF, i to neće biti razbacivanje, niti bacanje novca, odnosno neće ugroziti stopu javnog duga, već će sve biti pod apsolutnom kontrolom - rekao je predsednik.


Vučić je ukazao da ako je sada prosečna zarada 510 evra, to povećanje će biti u iznosu od oko 27 evra, što je više od 3.100 dinara.


- Ovo je izvanredan uspeh, na veliku radost ljudima kao što su policajci, vojnici, socijalni radnici, zaposleni u javnoj upravi, rudari... To je ogroman uspeh s obzirom na to da je moguće povećavati plate u okolnostima velike recesije - istakao je predsednik.
Prema njegovom mišljenju, sve je moguće pošto su građani verovali u teške reforme, iako su, zbog aktuelne situacije, manje radili, te taj novac objektivno nije zarađen, ali je zarađen odgovornošću u prethodnim godinama.

LANE NAJVIŠE SESTRAMA

U NOVEMBRU 2019. godine zarade u javnom sektoru su povećane od osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari - 15 procenata, dok su lekari i zaposleni u nauci i kulturi dobili po 10 odsto. Povišica od devet procenata stigla je za prosvetu, zaposlene u pravosuđu, kao i radnike u ustanovama socijalne zaštite i pripadnike bezbednosnih službi i snaga. U državnoj upravi dobili su uveđanje od osam odsto. U jeku pandemije virusa korona plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine za 10 procenata.

- Nadam se da će i privatni sektor imati snage da to ne samo prati, već bude ispred - ukazao je Vučić.


Ministar finansija Siniša Mali naglašava da Srbija odoleva velikim ekonomskim posledicama krize, zbog čega je pored povećanja penzija i minimalne zarade od 1. januara, planirano i povećanje plata u javnom sektoru.


- Pored nastavka ulaganja u zdravstvo, kao i nikad većeg izdvajanja za kapitalne projekte, brinemo, možda i jedini u Evropi, o poboljšanju životnog standarda građana - rekao je Mali.


On je naglasio da će, osim povećanja, zdravstveni radnici do kraja sledeće nedelje dobiti i jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, za šta je izdvojeno oko 12 miliona evra.


- Paketom ekonomskih mera koji smo sproveli izbegli smo dramatičan pad privredne aktivnosti, rast nezaposlenosti, očuvali proizvodne kapacitete privrede, održali životni standard i obezbedili likvidnost - rekao je ministar.

Foto: Printskin

 


Prosečna plata u javnom sektoru u julu ove godine iznosila je 68.144 dinara, s tim što su koverte u administraciji bile nešto deblje - 69.940, u obrazovanju i kulturi niže - 64.050, dok su zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti primili 66.356 dinara.

Javna preduzeća su, kao i godinama unazad, bila mnogo iznad ostalih po primanjima i kod njih je julski prosek bio 81.107, dok su lokalne samouprave na dnu lestvice sa 59.663 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine