ZARADA 30 MILIONA: Lane kod nas bilo registrovano samo 6.174 organskih proizvođača hrane, nedovoljno koristimo potencijale

J. SUBIN

09. 11. 2020. u 13:17

SRBIJA je zemlja u kojoj je i dalje u velikoj meri zastupljena konvencionalna poljoprivredna proizvodnja. Na sreću, još smo zaštićeni od genetski modifikovanih useva i proizvoda, pa je šteta što se "zdrava" zemlja više ne koristi za organsku proizvodnju koja bi mogla da bude naša prednost na tržištu. Poslednjih godina procenat organski obradivih površina raste, ali nedovoljno.

ЗАРАДА 30 МИЛИОНА: Лане код нас било регистровано само 6.174 органских произвођача хране, недовољно користимо потенцијале

Organska proizvodnja

Kako su nam rekli u Ministarstvu poljoprivrede, u 2019. godini organska proizvodnja odvijala se na 25.608 hektara, što je za 32,95 odsto više u odnosu na 2018. Od toga, obradiva površina je iznosila 18.837, dok su livade i pašnjaci bili na 6.771 hektara. Od ukupnog broja hektara u 2019. u periodu konverzije bilo je 11.288 hektara, dok su površine u organskom statusu iznosile 14.319. Tu treba dodati i svu zemlju sa koje se sakupljalo divlje jagodičasto voće, pečurke i lekovito bilje.

- Ratarska proizvodnja je najzastupljenija, sa 46 odsto, a zatim sledi voćarstvo sa 28,3, dok su povrtarstvo i lekovito bilje zastupljeni samo na 2,4 odsto - rekao nam je Branislav Raketić, šef odseka za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede. - Kod voćarske proizvodnje, najzastupljenije su maline, na 1.977 hektara i jabuke na 965. Kod žitarica prednjače pšenica i kukuruz, a od industrijskog bilja - suncokret i soja.

Prema rečima Raketića, da bi neko počeo da se bavi organskom proizvodnjom, treba da podnese prijavu ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji. Ove godine, resorno ministarstvo je ovlastilo pet firmi. Kada se sklopi ugovor, proizvođač je dužan da primenjuje sve metode organske proizvodnje, u skladu sa zakonom. Tada počinje period konverzije. Tokom 2019. godine 6.174 proizvođača su bila uključena u organsku proizvodnju.

Izvoz organskih proizvoda u prošloj godini iznosio je 29,7 miliona evra. Najveća vrednost ostvarena je izvozom u Nemačku, Holandiju, Italiju, Francusku, Poljsku i SAD. Najviše izvozimo smrznutu organsku malinu, kupinu i koncentrat jabuke.

- Poljoprivredna inspekcija je ove godine uradila 43 kontrole uvoznika, distributera, maloprodajnih lanaca i samih proizvođača - kazao nam je Raketić. - U ovim situacijama nije bilo slučajeva prodaje proizvoda pod nazivom organski, a da to nisu.

STOČARSTVO

ORGANSKOM stočarskom proizvodnjom bavi se mali broj proizvođača. Kako objašnjavaju stručnjaci u ministarstvu, razlog tome je što je stočarska proizvodnja veoma zahtevna. U 2019. godini zabeležen je posebno porast u živinarstvu - 343 odsto, pčelarstvu - 25, ovčarstvu 40, govedarstvu 36, dok je pad bio kod kozarstva - 64 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri