NASTAVLjA SE „RAT“ NOTARA I RGZ: Građani oštećeni zbog neprofesionalizma?

Z.R.

09. 10. 2020. u 14:09

НАСТАВЉА СЕ „РАТ“ НОТАРА И РГЗ: Грађани оштећени због непрофесионализма?

Foto: N. Fifić

REPUBLIČKI geodetski zavod je najnovijim analizama koje redovno sprovodi, utvrdio da je zbog neurednosti dostavljenih zahteva i nezakonitosti u obradi predmenta od strane jednog broja javnih beležnika u prethodnom periodu morao da obustavi čak 23.924 zahteva koji su katastru upućeni iz notarskih kancelarija. Javnobeležnička komora Srbije, međutim, kategorički odbacuje navode RGZ.

Notarima je na osnovu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova omogućeno da jednim klikom, elektronskim putem, dostavljaju zahteve građana službama za katastar nepokretnost, ali ti zahtevi moraju biti podneti u skladu sa zakonom, što veliki broj javnih beležnika, kako navode u RGZ,  ispravno radi.


Pojedine notarske kancelarije ostvaruju izvrsne rezultate i nemaju čak ni jedan odbačeni zahtev. Na žalost, tu dobru sliku savesnih kolega, kvare oni javni beležnici kod kojih procenat odbačenih predmeta ide i preko 10 odsto, a u nekim slučajevima čak i do 17 odsto – navode u RGZ. - Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu pojedinih javnih beležnika primorani smo da uputimo apel građanima da provere kvalitet rada javnih beležnika koji su nadležni za njihovu teritoriju i izaberu one notarske kancelarije koje ostvaruju bolje rezultate. Rad javnih beležnika građani mogu proveriti na sajtu www.rgz.gov.rs. Ukoliko imaju obustavljen zahtev za upis u katastar, građani treba da upute pritužbu Javnobeležničkoj komori na nesavestan rad javnog beležnika.

Kako bi se poboljšao kvalitet rada notarskih kancelarija Republički geodetski zavod već je uputio primedbe Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori, koja je, podsećamo, u obavezi da pokreće postupke protiv onih javnih beležnika koji rade suprotno zakonima i propisima.

U Javnobeležničkoj komori Srbije, negiraju sve  navode RGZ i tvrde da su , prema zvaničnoj statistici objavljenoj na portalu RGZ, od 1. jula 2018. i početka primene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova do 1. septembra ove godine javni beležnici poslali 545.866 zahteva za upis u katastar, od kojih je 528.920 rešeno bez ikakvih primedbi.

Statistika RGZ, dostupna na sajtu ove institucije, navodi podatak da je u tom periodu obustavljeno 16.946 zahteva za upis u katastar, što se drastično razlikuje od broja koji je danas saopštio RGZ o 23.924 obustavljenih zahteva – navode u Komori. -     Izuzetno je važno napomenuti da su zahtevi za upis u katastar pretežno obustavljani zbog pogrešne primene propisa od strane pojedinih službi za katastar nepokretnosti, kao i zbog ogromnog broja prethodno nerešenih zahteva kada je službama najlakše da obustave postupak.

U JKS  ističu da su se zbog toga obraćali RGZ-u, sa željom da se određeni problemi u primeni propisa reše zajednički. JKS izražava žaljenje što sa druge strane, u RGZ, nije bilo volje da se ovi problemi reše na profesionalan način, uz obostrano uvažavanje.
Takođe, kada se analiziraju ovi podaci RGZ, proizilazi da je za 26 meseci, prosečno po jednom javnom beležniku mesečno obustavljeno 3,27 predmeta, što govori o visokoj stručnosti i  profesionalizmu javnih beležnika – smatraju u JKS. -  Javnobeležnička komora Srbije zahvalna je RGZ na redovnoj statistici koju objavljuje u vezi sa zahtevima za upis u katastar nepokretnosti, a građanima i svim zainteresovanim ostavlja da uvidom u ove podatke donesu sopstveni zaključak.

JKS podseća da je od uvođenja javnobeležničkog sistema dramatično smanjen broj imovinsko-pravnih sporova, što, smatraju, dovoljno govori o opravdanosti uvođenja javnobeležničke profesije u pravosudni sistem Republike Srbije, o doprinosu investicijama i rastu BDP-a, kao i o povećanju pravne sigurnosti građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)