TRAŽI SE KO DA POVUČE GARANCIJE: UBS predložio kako da se prevaziđe problem sa turističkim agencijama

J. Subin

08. 10. 2020. u 09:59

RAD turističkih agencija u Srbiji i dalje je pod znakom pitanja. Konkretnog rešenja, osim malog pomaka, ni posle nedelju dana od prestanka važenja licence za rad - nema.

ТРАЖИ СЕ КО ДА ПОВУЧЕ ГАРАНЦИЈЕ: УБС предложио како да се превазиђе проблем са туристичким агенцијама

Foto arhiva

Kako su osiguravači odustali od izdavanja polisa, bez kojih nema funkcionisanja, ostale su bankarske garancije, koje su bile moguće samo u teoriji, ali ne i praksi. Kako bi došli do nekog dogovora, u Ministarstvu turizma juče su saopštili da su dobili zvaničan predlog Udruženja banaka Srbije, koji uključuje proceduru izdavanja bankarskhi garancija i njihovog aktiviranja.

Aleksandar Seničić, Foto arhiva

Kako je rekao ministar turizma Rasim Ljajić, ostaje još da se dogovore ko bi bio "titular" garancije, odnosno ko bi ih aktivirao u slučaju nesolventnosti agencija.

- O tome razgovaramo sa Privrednom komorom Srbije i sa udruženjima turističkih agencija, kao mogućim korisnicima garancija. Predstavnici ministarstva održaće sutra sastanak sa pojedinim osiguravajućim kućama, koje su izrazile spremnost da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama.

Verujem da možemo napraviti pomak i približiti se rešenju koje bi bilo u interesu osiguravača, turističkih agencija, a naročito putnika.

Svakako da sam danas veći optimista nego pre nekoliko dana, u pogledu izlaska iz ove pat pozicije.

DUGOVANjA

JEDAN od razloga, ali sigurno ne i presudni, jeste veliko dugovanje turističkih agencija prema osiguravajućim kućama za polise. Prema nezvaničnim procenama, oko 70 odsto agencija nije isplatilo polisu za ovu godinu, a dug je dostigao iznos između 47 i 50 miliona dinara.

S druge strane, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, ističe da je izdavanje bankarskih garancija daleko komplikovanija stvar nego što je to bilo sa osiguranjem i polisama. Niko neće da se bavi isplatom štete putinicima, ukoliko se nešto dogodi.

Rasim Ljajić, Foto arhiva

- Ako ostanu samo bankarske garancije, tek desetak turističkih agencija u Srbiji će moći da ispuni te uslove za rad - smatra Seničić.

- Niko ne traži od osiguravajućih kuća da svima izdaju polisu. Neka rade procenu i utvrde da li je neko rizičan ili ne. Ali je njima to mali deo prometa i nemaju nekog interesa da se angažuju i rade. Svakako, nigde na svetu nema zaštićenog putnika sto odsto. Uvek postoji neka masa para, pa kad šteta nastane, ona se rasporedi.

Ali zato postoje i druga, dodatna osiguranja, gde bi osiguravajuće kuće mogle da zarade. Sada bi bilo dobro da nekako nagovorimo osiguravače da pomognu, ali neku dugoročniju saradnju ne treba očekivati sa njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!