ANALIZA REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU: Plate najveće u Beogradu, a u izvozu prednjači Vojvodina

E.B.T.

22. 09. 2020. u 15:28

NAJVIŠE zarade u Srbiji su u Beogradu, a najniže u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, pokazuje analiza o regionalnoj ekonomskoj asimetričnosti iz publikacije Trendovi drugi kvartal 2020. Republičkog zavoda za statistiku.

АНАЛИЗА РЕПУБЛИЧКОГ ЗАВОДА ЗА СТАТИСТИКУ: Плате највеће у Београду, а у извозу предњачи Војводина

Foto I.Marinković

- Prosečna neto plata u prvih šest meseci ove godine u Beogradskom regionu iznosila je 73.277 dinara, što je 124 odsto republičkog proseka, koji je bio 59.222 dinara - navodi se u publikaciji. - Prosek Vojvodine je bio 95 procenta republičkog proseka i iznosio je 56. 285 dinara. Zaposleni u regionima Južne i Istočne Srbije, kao i Šumadije i Zapadne Srbije, primali su oko 87 odsto republičkog proseka.

U publikaciji se ocenjuje da je neujednačen ekonomski rast u Srbiji poslednjih decenija doprineo produbljivanju već postojećih teritorijalnih nejednakosti.

Glavni grad ima i najveću stopu zaposlenost, 51,7 odsto, što je za sedam odsto iznad proseka Srbije, dok je u regionu Južne i Istočne Srbije zabeležena najmanja, 45,2 odsto ili 6,9 procenta ispod republičkog proseka.

Stopa nezaposlenosti u Beogradu, u prvoj polovini ove godine, bila je najniža i iznosila je 6,6 odsto ili 22 procenta ispod republičkog proseka. Istovremeno u regionima Južne i Istočne Srbije, stopa nezaposlenosti je iznosila 11 odsto, što je 29 procenata iznad proseka Srbije, koji je iznosi 8,5 odsto.

Za razliku od drugih pokazatelja, Beograd nema primat u ukupnom izvozu Srbije, gde učestvuje sa 26 odsto, što se objašnjava time da u ekonomiji glavnog grada preovladavaju uslužne delatnosti, koje se većinom plasiraju na domaćem, a ne na međunarodnom tržištu.

U izvozu prednjači Vojvodina sa učešćem od 35,9 procenata, zatim slede Šumadija i Zapadna Srbija, 21,4 odsto, i Južna i Istočna Srbija sa 17 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet