BANKE BLOKIRAJU SRPSKE SUDOVE: Desetine hiljada tužbi zbog troškova obrade kredita

B. Ca.

22. 09. 2020. u 14:37

БАНКЕ БЛОКИРАЈУ СРПСКЕ СУДОВЕ: Десетине хиљада тужби због трошкова обраде кредита

Foto: Tanjug

OSNOVNI sudovi u Srbiji u poslednje tri godine blokirani su desetinama hiljada tužbi građana protiv banaka, kojima se traži poništavanje odredbi ugovora o kreditima na osnovu kojih su banke naplaćivale "troškove obrade kredita".

Na ovo je danas ukazalo Udruženje sudija i tužilaca UST i pozvalo Vladu da učestvuje u rešavanju ovog pitanja na brz i pogodan način, jer sudovi zbog zatrpanosti predmetima ne mogu da ih rešavaju.

Parnična odeljenja osnovnih sudova koji postupaju u prvom stepenu su ove godine utrostručili mesečni priliv predmeta, pa tako sudija koji postupa u ovoj materiji dnevno primi i po više desetina tužbi sa ovim tužbenim zahtevom.

Ovo strukovno udruženje očekuje da Vlada Srbije kao i kod problema za zaduživanjem u švajcarcima, oformi radnu grupu sa predstavnicima nadležnih ministarstava, Narodne banke Srbije, poslovnih banka i sudija, koja bi se pronašao model za što efikasnije prevazilaženje ove situacije.

Kako UST navode, u ovim sporovima između građana i banaka, banke spore pravni osnov i pravno shvatanje banaka nema uporište u domaćim propisima. Dodaju da bi ovaj problem uskoro mogao da pogađa i državu jer će kao posledica ovog nesavladivog stanja proizaći zahtevi za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, koji će biti praćeni ogromnim troškovima koje će plaćati država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nebojša

22.09.2020. 15:09

Ne razumem, ako je potpuno izvesno da su banke duzne pare, zasto NBS nije napravila uredbu ili naredbu kojom bi obavezala banke da u periodu od 12 meseci svima izmire obaveze tj vrate novac sa pripadajucom kamatom. Ovako zbog toga dovodimo pravosudni sistem u kolaps bez ikakve potrebe i molim NBS i guvernera dr Jorgovanku Tabakovic da spreci kolaps sistema i da izda naredbu bankama da bez izuzetka svim fizickim i pravnim licima vrate novac koji su vise zaracunali sa pripadajucom kamatom

Raso

24.09.2020. 09:00

@Nebojša - Небојша, то би тако требало и било у нормалној држави. Ко не поступи добио бо казну па и изгубио дозволу за рад. А овде је још Динкић нашим банкама забранио рад и оне као правна лица још постоје али им је забрањен рад. Тако је било и за кредите у ЦХФ. Уместо да банке буду кажњене за непоштено пословање цео народ плаћа њихову пљачку и похлепу појединаца који су узели такве кредите! Укинули су и СДК која је надзирала платни промет и сада је потпуни хаос и лоповлук.