HRVATSKA HISTERIJA ZBOG SRPSKIH ULAGANJA: Naš kapital i dalje nije dobrodošao

E.B.T.

14. 09. 2020. u 13:00

SRPSKI kapital i dalje nije dobrodošao u Hrvatsku. To potvrđuje bura koju je prošle sedmice u hrvatskoj javnosti izazvala namera biznismena iz Srbije, Petra Matijevića, da kupi preduzeće "Agro-Tovarnik".

ХРВАТСКА ХИСТЕРИЈА ЗБОГ СРПСКИХ УЛАГАЊА: Наш капитал и даље није добродошао

Foto Jutjub

Ovo je odmah preraslo u političko pitanje, a negodovali su, kako mediji prenose, menadžment te firme, privrednici i Hrvatska poljoprivredna komora koja je pozvala premijera Andreja Plenkovića da hitno dođe u Osijek, zaustavi prodaju tovarničkog preduzeća i spreči da u rukama srpskog biznismena završe njihove oranice.

Glas su digli i članovi HDZ. Direktor "Agro-Tovarnika", Miroslav Knežević, nameru srpskog privrednika ocenio je kao neprijateljski atak na tu kompaniju.

Srpske investicije već decenijama, prema istom obrascu, proteruju iz Hrvatske, pa je tako prošle godine firma "Kapa star limitid", našeg biznismena Nebojše Šaranovića, sprečena da preuzme kompaniju "Kraš". Na radnike je izvršen pritisak da ne prodaju deonice Šaranoviću, mada je on dao najbolju ponudu.

NESRAZMERA

NESRAZMERA u investicijama između dve zemlje je ogromna. U Srbiji posluje oko 200 hrvatskih preduzeća, a ukupna vrednost njihovih ulaganja iznosi oko 800 miliona evra. Na tržištu Hrvatske posluje oko desetak srpskih kompanija čije investicije iznose oko 40 miliona evra.

Prva srpska investicija u Hrvatskoj realizovana je sredinom 2008, kada je Rodoljub Drašković, vlasnik "Svislajon Takova" kupio vodećeg konditora "Jurofud market" iz Siska. Druga Draškovićeva kompanija, "Galeb grup" iz Šapca, pokušala je da kupi "Pluto" iz Zagreba, ali nije uspela, što su hrvatski mediji propratili naslovom - "Pluto nije pao u srpske ruke".

Miroslav Mišković je 2008. nameravao da kupi zemljište kompanije "Zagrepčanka" u Zagrebu, a kasnije i mesnu industriju "Improm" iz Križevaca, ali nije uspeo. Mišković, ipak, nije odustao od investiranja na ovom tržištu i više puta je poslednjih godina govorio o planovima da u Zagrebu podigne novi hotel, ili kupi "Esplanadu".

ANATEMA NA ROBU IZ SRBIJE

PROBLEM za naše privrednike je što se kupovina srpske robe izbegava u Hrvatskoj. Takva kampanja se vodi sa državnog nivoa, što je jasno pokazala bivša predsednica te zemlje, Kolinda Grabar Kitarović, kada se krajem 2016. izvinila što je deci iz Dubrovnika podelila čokoladice iz Srbije. Uvoz čokolada iz Srbije u Hrvatsku smanjen je za 400.000 evra.

Najbolje je dosad prošao Miodrag Kostić, koji je ušao na hrvatsko tržište 2017. kupovinom hotelskog kompleksa u Istri. Često naglašava da je regionalno povezivanje od velikog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće