NBS NIJE DOBILA SVU DOKUMENTACIJU OD NLB ZA PREUZIMANJE KOMERCIJALNE BANKE: Slovencima fali jedan papir

B.Caranović

10. 09. 2020. u 14:00

ROK za rešavanje zahteva je 60 dana od dostavljanja uredne papirologije

НБС НИЈЕ ДОБИЛА СВУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ ОД НЛБ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ КОМЕРЦИЈАЛНЕ БАНКЕ: Словенцима фали један папир

Foto D.Milovanović

Više od pola godine je prošlo od kako je objavljeno da Nova Ljubljanska banka - NLB kupuje Komercijalnu banku, a gotovo tri od kako je NLB podnela zahtev za preuzimanje.

Kako stvari stoje, u Komercijalnoj banci bi tek krajem godine moglo nešto da se promeni. Do završetka transakcije, prema proceduri, trebalo bi da dođe tek za nekoliko meseci.

Kako u Narodnoj banci Srbije kažu, postupak po zahtevu NLB za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci i dalje je u toku. Rok za rešavanje zahteva je 60 dana od kada podnosilac zahteva, odnosno NLB dostavi urednu dokumentaciju, a kompletna papirologija još nije stigla u NBS. Po zakonu, inače, do finalizacije transakcije moraju biti pribavljene obavezne regulatorne dozvole i saglasnosti od Evropske centralne banke, Banke Slovenije i Narodne banke Srbije.

- Očekujemo od NLB da dostave dodatnu dokumentaciju koju smo tražili - kažu u NBS. - Rok za pojedina dokumenta zavisi i od obaveza NLB-a prema svojim regulatornim telima. Tek kada dostave sve, radi ocene svih propisanih uslova za davanje predmetne saglasnosti, počeće da teče navedeni rok od dva meseca. U toku tih 60 dana ćemo sagledati dokumentaciju i utvrditi da li su ispunjeni svi propisani uslovi.

DOGOVOR U FEBRUARU


DOGOVOR o prodaji Komercijalne NLB banci je postignut krajem februara. NLB se obavezao da kontrolni paket od 83,2 odsto akcija u vlasništvu države plati 387 miliona evra, odnosno 27,65 evra po akciji. Do završetka transakcije Srbija će prihodovati i više od 450 miliona evra, jer će prihod steći i od kamate po stopi od 2 odsto godišnje za period od 1. januara 2020. koje je NLB u obavezi da isplati.

Prema rečima nadležnih u NBS, ako sve bude po propisu, NLB će dobiti saglasnost za sticanje vlasništva u Komercijalanoj banci. Nakon ovog odobrenja, stiču se uslovi za završetak transakcije.

- Rok u kom se najkasnije može realizovati je do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, odnosno revidiranih finansijskih izveštaja NLB-a - objašnjavaju u NBS. - Ako podnosilac zahteva ne stekne vlasništvo u tom roku, data saglasnost prestaje da važi.

Sredinom juna ove godine Nova Ljubljanska banka podnela je zahtev Narodnoj banci Srbije za sticanje direktnog vlasništva, koje će joj omogućiti više od 50 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci. Od tada NBS procenjuje urednost zahteva, kompletnost dokumentacije i da li je sve podneto u skladu sa propisima. Narodna banka ceni da li su ispunjeni uslovi koji se odnose na finansijsko stanje, poslovnu reputaciju i strateške ciljeve budućeg vlasnika.

SAGLASNOST

USLOVI za ulazak na srpsko bankarsko tržište su jasni i transparentni, a kriterijumi za njihovu ocenu su detaljno utvrđeni Zakonom o bankama, podzakonskim i internim aktima, kao i našim procedurama - kažu u NBS. - Potencijalni sticalac može steći vlasništvo u banci, pod uslovom da je dobio našu saglasnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju