SINDIKAT NEZAVISNOST: Dogovor oko minimalca od 300 evra moguć ako sindikati odlože svoj zahtev

Tanjug

20. 08. 2020. u 21:21

PREGOVORI o minimalnoj ceni rada za 2021, koji po zakonu treba da budu završeni 15. septembra, počinju sutra, a predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković smatra da je dogovor moguć, međutim, kaže da bi sindikati trebalo da odlože za godinu dana svoj zahtev da minimalac ne može da bude manji od 300 evra.

СИНДИКАТ НЕЗАВИСНОСТ: Договор око минималца од 300 евра могућ ако синдикати одложе свој захтев

Ilustracija / Novosti

Inače, sindikati već duže vreme traže da minimalac dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe, što je oko 37.000 dinara.

Stojiljković je rekao Tanjugu da ovogodišnje razgovore oko minimalca dodatno komplikuje pandemija koja će dovesti do recesije i smanjenje društvenog proizvoda.

Takođe, napominje, da se razgovori odvijaju u situaciji kada imamo samo tehničku vladu koja je na kraju svog mandata.

Navodi da bi dostizanje minimalne potrošačke korpe značilo da minimalac poraste za oko 25 odsto.

"Prostor za neki dogovor vidim u tome što ćemo nešto umanjiti minimalnu pregovaračku kartu i pristati na manji, i odložiti za još godinu dana obećanje da niko u zemlji ne radi za manje od 300 evra", rekao je Stojiljković.

S druge strane, dodaje, trebalo bi i država da preduzme odgovarajuće troškove tako što bi relaksirala poziciju poslodavaca, dovela do toga da se ukinu parafiskalni nameti i posebno da se poveća neoporezivi deo zarada i da se približi vrednosti minimalne zarade.

Ukoliko u razgovorima ne bude saglasnosti reprezentativnih poslodavačkih organizacija i sindikata, zakonska mogućnost je da vlada svojom odlukom uvede minimalnu zaradu.

"Međutim, nemamo izvesnu situaciju da ćete novu vladu pogotovo u operativnom smislu imati pre 15. septembra zbog čega je odgovornost uvećana", ukazuje Stojiljković.

Ističe i da većina poslodavaca, prema anketi koju su odradili, nije spremna na uvećanje minimalca, opravdajući to lošom ekonomskom situacijom u pojedinim sektorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest