DIREKTOR JUTA: Prava putnika ostaju i kad se agencija ispiše iz registra

Tanjug

05. 08. 2020. u 21:45

TURISTIČKE agencije organizatori putovanja i u slučaju ispisa iz registra dužne su da sve što su ugovorile do tada izvedu do kraja, rekao je danas za Tanjug direktor JUTA Aleksandar Seničić.

ДИРЕКТОР ЈУТА: Права путника остају и кад се агенција испише из регистра

Foto: EPA

Ministarstvo turizma objavilo je da je osam agencija podnelo zahtev za ispis iz registra organizatora putovanja a Seničić ističe da do sada nema informacija da će te agencije prestati da rade.

-Zakon omogućava, da privredno društvo ostane da radi normalno kao posrednik u turističkim uslugama. Moćiće samo da prodaju tuđe aranžmane, a ne da ih proizvode-, rekao je on.

Dodao je da će ove agencije imati obavezi su da realizuju putovanja po zamenskim vaučerima, kada putnici budu hteli i to bude bilo moguće.

- Ne treba unapred pričati da li će bankrotirati. Svakako je situacija jako teška ali bitno je da putnici znaju da zamenski vaučeri imaju pokriće u osnovnim polisama osiguranja koje svaki organizator putovanja mora da poseduje-, rekao je on.

U zavisnosti od veličine agencije i broja putnika, polise se kreću od 200.000 do 400.000 evra.

-Ako ipak dođe do nekog bankrota putnici će biti upućeni na osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu-, rekao je on.

U registru organizatora putovanje je trenutno više od 480 agencija, a procenjuje se da je trenutno na tržistu oko 350.000 vaučera za zamenska putovanja.

Seničić kaže da se u turizmu smanjuju troškovi gde god je moguće, ali je problem što se ne vidi perspektiva jer se ne zna do kada će sve ovo trajati pa se turizam nalazi u delikatnijoj situaciji nego 99 posto delatnosti.

- Mere podrške države date su kompetnoj privredi a tako i turističkim agencijama. Mi se i dalje nadamo da će sa formiranjem nove Vlade Srbije prepoznati problem koji imamo i značajan broj zaposlenih koji još uvek radi u ovom sektoru i da ćemo kroz neke ciljane, selektivne mere ipak pomoći ovom sektoru privrede da opstane-, kaže on.

Dodaje da ako podrška izostane pre svega male agencije - subagenti koji prodaju aranžmane neće moći da prežive, a tu radi oko 2,5 hiljada ljudi.

-Veće agencije sigurno neće propasti sve. Bez obzira na insinuacije ali da nije zamenskih vaučera sve agencije bi do danas propale. A i putnici teško da bi naplatili tako veliki iznos ođednom od osiguranja-, kaže on i dodaje da sa zamenskim putovanjima, čak i da neko propadne, biće daleko manje šteta nego da ih nije bilo.

Seničić kaže da nijedna od osam agencija koje su podnele zahtev za ispis iz registra nisu članice JUTE.

-Prema mojim saznanjima jedna agencija iz Niša koja nije iz JUTE do sada je proglasila bankrot, jer je vlasnik umro od COVID-a. To su osiguravači sada preuzeli da vide okolnosti u kojima je ta agencija u bankrotu-, rekao je on

Dodao je da trenutno samo dve letnje prekogranične destinacije rade uslovno rečeno normalno.

-Samo Egipat i Turska, iako je i tu ostvarenje oko 30 posto od planiranog. U ukupnom broju planiranih putnika to je između 5 i 5,5 posto plana-, zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!