MEĐU PRVIMA U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI: Uz novi zakon stroža kontrola gradilišta

J. Ž. S.

01. 08. 2020. u 19:00

UKOLIKO inspekcija rada ustanovi bilo koju nepravilnost, a da je tom prilikom ugrožen ljudski život, moći će da zabrani rad gradilišta ili celog objekta u roku od najmanje tri dana.

МЕЂУ ПРВИМА У СКУПШТИНСКОЈ ПРОЦЕДУРИ: Уз нови закон строжа контрола градилишта

Foto: Ministarstvo za rad

To se neće isplatiti ni investitoru, a ni izvođaču radova, pa će na vreme voditi računa o svojim zaposlenima.


Ovo je samo jedna od novina koju donosi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, čije usvajanje se očekuje odmah posle formiranja Skupštine. Nadležni očekuju da će novim odredbama smanjiti broj nastradalih, kojih je samo u prvih šest meseci bilo 17, a cele prošle godine 22. U Srbiji danas ima oko 20.000 građevinskih firmi više nego pre osam godina i ta delatnost zapošljava najviše radnika, ali upravo tu se i beleži najveći broj smrtno stradalih radnika.

Prema rečima Stevana Đurovića, direktora Inspektorata za rad novi propis daće veća ovlašćenja inspekciji što do sada nije bio slučaj. Dosad je inspekcija pošto primeti nepravilnost, zatvarala samo deo gradilišta gde je ona uočena, a investitor je nastavljao sa radovima u drugom delu zgrade, i time dovodio u pitanje bezbednost svih angažovanih na gradilištu.

MANjE PREKRŠAJA ZBOG KORONE

ZA prvih šest meseci ove godine poslodavci su prekršajno kažnjeni za različite nepravilnosti sa gotovo 116 miliona dinara, što je za 25 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Razlog smanjenja je zabrana kretanja tokom vanredne situacije zbog korone, a ne savest poslodavaca.

- Sudska praksa u kažnjavanju neodgovornih u preduzećima je neujednačena iako su u pitanju propusti koji mogu da dovedu do ugrožavanja života zaposlenih - kaže Đurović. - O tome govori i podatak da od 2003. do danas nijednom poslodavcu ili vlasniku firme nije izrečena nijedna mera koja je predviđena zakonom, a to je kazna od dve do 12 godina zatvora.

Najviše neprijavljenih radnika je, kao i ranijih godina, bilo u industriji i građevinarstvu, tačnije 60 odsto ukupno zatečenih u radu na crno.

Đurović navodi da je posebno važno da se poslodavci sada u vrelim danima pridržavaju pravila i zaposlenima, posebno onima koji rade na otvorenom, na sezonskim poslovima i građevini, omoguće smenski rad i česte pauze.

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili