KONKURS VLADE SRBIJE: "Moja prva plata" od 15. avgusta, gazdi jeftiniji početnik

S. B.

01. 08. 2020. u 08:20

POSLODAVCI i potencijalni zaposleni od 15. avgusta mogu da konkurišu za program "Moja prva plata", kako bi država subvencionisala deo njihovih zarada.

КОНКУРС ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Моја прва плата од 15. августа, газди јефтинији почетник

Foto: Depositphotos

Firme koje se osmele da angažuju tek svršenog srednjoškolca dobijaće iz budžeta 20.000 dinara dotacije njegove plate tokom devet meseci. Oni koji reše da uposle diplomca, u istom periodu će iz državne kase primati 24.000 dinara, kao deo njegove plate. Država očekuje da će ovako prvi posao dobiti 10.000 mladih, što će nju koštati dve milijarde dinara.

Program "Moja prva plata" najavljen je u junu. Prve zarade mogle bi da legnu u oktobru. Tokom konkursa firme će prijavljivati svoje potrebe za radnicima, a paralelno će za prvi posao aplicirati studenti i oni koji su završili srednju školu.

ROKOVI

I poziv, kako je ranije najavljivao ministar finansija Siniša Mali, trajaće za poslodavce do 15. septembra. Konačna lista praktikanata i firmi objaviće se od 1. do 8. oktobra, a od 9. do 15. će trajati potpisivanje ugovora.

- Ovo je pravi način da država doprinese i preuzme veći deo tereta prve plate za ove mlade na sebe - kaže ministar finansija Siniša Mali. - To je način da oni dođu do svoje prve plate, i svog prvog posla. Tako podstičemo njihovu zaposlenost, a smanjujemo nezaposlenost među mladima. To nije mali novac, ali će na pravi način biti utrošen, da mladim ljudima sada, u uslovima krize kada postoji strah zbog korone damo mogućnost i poguramo ih napred, da dobiju prvu platu. Pretpostavka je da će posle devet plata mladi ostati kod istog poslodavca ili sa iskustvom lakše naći drugi posao.

Privrednici se slažu da će, uz ovu podršku, lakše angažovati mlade bez iskustva.

- Neka naša ranija istraživanja su pokazala da tek svršeni srednjoškolac poslodavca košta od 5.000 do 7.000 evra, dok postane potpuno produktivan - kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca. - Ovako se trošak ublažava. Mera je izuzetno korisna. Poslodavci izbegavju angažovanje mladih, jer nemaju potrebnog iskustva. Što se tiče ostalih mera podrške privredi, mi tražimo da budu selektivnije, uperene kao onim firmama koje zaista imaju teškoće u poslovanju.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)