NEMA RATE DO OKTOBRA: Sve što treba da znate ako imate kredit i planirate da koristite moratorijum

B. Caranović

sreda, 29. 07. 2020. u 07:30

НЕМА РАТЕ ДО ОКТОБРА: Све што треба да знате ако имате кредит и планирате да користите мораторијум

P, Milošević

NOVI dvomesečni moratorijum, prema juče usvojenim propisima Narodne banke Srbije, ponovo omogućava svim dužnicima zastoj u otplati kredita, ali nije obavezan.

Posle tromesečne pauze za april, maj i jun, sada se nudi opcija rasterećenja od mesečnih dugova i za avgust, septembar, kao i za julske rate koje još nisu stigle. Biće omogućen dužnicima koji to budu želeli, odnosno koji ga ne budu odbili, nezavisno od ranije odobrenih olakšica. Čak i pojedinci kojima su banke posle isteka prvog moratorijuma izašle u susret i dodatno odložile rate mogu da koriste i novu povlasticu.

U skladu sa Odlukom, banke su dužne da obaveštenja o ponudi novog moratorijuma objave na svojim internet adresama u naredna tri dana. Do 10. avgusta svi koji ne žele zastoj, moraju da ga odbiju telefonom, mejlom, ili lično. A oni koji to ne urade, prve rate platiće tek od 1. oktobra.

Procena Udruženja banaka Srbije (UBS) je da će za ovaj zastoj biti manje interesovanje nego prvi put. Dok su društvene mreže prepune komentara nezadovoljnih dužnika nakon prvog moratorijuma, Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS, smatra da će razlog manjeg odziva za novi moratorijum biti pre svega zbog širokog spektra pomoći koji je bankarski sektor već ponudio.

BIĆE VEĆE OBAVEZE

NA primeru gotovinskog kredita koji je odobren u iznosu od 1.450.000 dinara sa rokom dospeća od osam godina, s kamatnom stopom od osam i po odsto godišnje i koji se nalazi u drugoj godini otplate kredita, po isteku dvomesečnog moratorijuma otplata će biti produžena za dva meseca. Mesečne obaveze bi porasle za oko 200 dinara do kraja otplate, narednih šest godina. Mesečna rata pre moratorijuma iznosila je 20.900 dinara, a nakon njega 21.100 dinara.

- Od početka krize zbog kovida 19 banke su učestvovale aktivno u više mera NBS i državnoj meri - garantnoj šemi - rekao je Vasić. - Osim tromesečnog moratorijuma, u međuvremenu smo imali i garantnu šemu, i do sada je plasirano oko milijardu evra, a očekuje se da do kraja godine bude još toliko. Osim toga, bila je i mera relaksiranja mesečnih obaveza i rata, što je faktički reprogramiranje postojećih obaveza i produženje gotovinskih kredita za dodatna 24 meseca.

Po rečima guvernera NBS Jorgovanke Tabaković, o značaju i pravovremenosti prvog moratorijuma govori činjenica da je više od 90 odsto dužnika koristilo ovu mogućnost, kao i da je cilj odluke o dodatnom predahu očuvanje stabilnosti finansijskog sistema.

Da je novi moratorijum velika pomoć građanima, smatra i Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza.

- Usled neizvesnosti izazvanih pandemijom, deo građana se susreo sa smanjenim primanjima, a značajni deo privrede i preduzeća sa usporavanjem poslovne aktivnosti. Pokazalo se da je odluka NBS da se omogući moratorijum bila od izuzetnog značaja za naše klijente i za stabilnost privrednog i finansijskog sistema - objašnjava Đurićeva. - U prilog tome svedoči i podatak da je najveći broj klijenata iskoristio mogućnost zastoja u izmirenju svojih obaveza. Verujem da će najnovija mera NBS pomoći da građani i privreda što lakše prebrode sve izazove i poteškoće.

Ključni razlog, međutim, za negodovanje građana o moratorijumu su uvećane rate nakon njegovog završetka. Bankari naglašavaju da se po isteku moratorijuma redovna kamata, obračunata tokom njega, ravnomerno raspoređuje na period otplate kredita, a otplata se produžava za period trajanja moratorijuma. Banke su u obavezi da u naredna tri dana na internetu prikažu reprezentativni primer kredita pre i nakon prestanka moratorijuma, do kraja perioda otplate.

PAUZA ZA MINUS

I građani koji imaju dozvoljeni minus a ne žele odlaganje plaćanja kamate trebalo bi da se jave i da odbiju pauzu.

- Tokom trajanja moratorijuma na obaveze po osnovu dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu banka obračunava redovnu - ugovorenu kamatu na iskorišćeni iznos - kažu u NBS.
- Po prestanku moratorijuma, obračunata redovna kamata ravnomerno se raspoređuje na period otplate, a važenje dozvoljenog prekoračenja po računu produžava se za period trajanja moratorijuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

buki

29.07.2020. 09:11

За три месеца је требало да уплатим 45.000 динара, пошто ми је рата кредита 15.000 динара. Пре неколико дана, од банке ми је стигао нов план отплате , где ми је комплетан дуг увећан за 17.800 д. Схватила сам да бих боље прошла код локалних зеленаша који узимају 10% месечно, јер би код њих на 45.000 за три месеца морала да дам 13.500. Осећам се опљачкано, тим пре што мораторијум уопште нисам желела да користим, али када сам се јавила банци да ми не заустављају рате, речено ми је да сам закаснила, да је рок за непристајање прошао и да они не смеју накнадно да прихвате мој захтев по одлуци НБС.

U ime penzionera

30.07.2020. 09:01

@buki - Skandalozno i po ko zna koji put manipulatorski odradjeno! Zamislite koji je broj penzionera naseo na ovu pricu o moratorijumu jer nije znao ili imao mogucnosti(internet,smart tel.i sl)da odbije isti...(kazu objavljeno na sajtu banke...penzioneri verovatno,svakodnevno, prate sajtove banaka,kako da ne!) Znam za puno ovakvih penzionerskih slucajeva . I za kraj,ima li logike da se javljaju banci oni koji zele da placaju redovno?Valjda je logicno da se javljaju oni koji zele stopiranje placanja rata...?! Mada moze neko da kaze -odakle logika u zemlji Srbiji?

Predrag

30.07.2020. 09:27

@buki - Ja nemam pojma u kojoj banci to rade. Treba da napišete da i mi drugi znamo. Ja i moja žena imamo tri kredita u Sberu i jedan za kola u Crediagricolu i ništa strašno nam nisu podigli.

Sima

29.07.2020. 09:18

Isti komentar kao i kod prethodnog moratorijuma. Ova rečenica je obmana javnosti; "NBS objašnjava da klijenti koji prihvate zastoj (moratorijum) u otplati nemaju obavezu plaćanja svojih kreditnih obaveza, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice, u narednih 90 dana." Iako imam čekiranu opciju da mi se sredstva sa računa svakog 10-og u mesecu automatski prenose na Master Card, Banca Intesa je svojevoljno ukinula tu opciju i dva meseca gomilala moje obaveze da bi mi na kraju svakog meseca naplaćivala kamatu, prvog meseca u jednom iznosu, a narednog meseca u dvostruko većem iznosu. Napominjem da u režimu automatskog prenosa sredstava nije bilo nikakve kamate. Da bi h dobio objašnjenje negativne kamate na izvodu morao sam da čekam 30 minuta do javljanja operatera. Objašnjenj ekoje sam dobio je da je ovo urađeno na preporuku NBS-a i da su me obavestili mejlom. A u mejlu nejasno objašnjenje iz koga se ne može zaključiti da se moratorijum odnosi i na kreditne kartice za kupovinu. Ovo je čista pljačka od strane banaka koja je aminovana od NBS-a.

buki

29.07.2020. 09:58

@Sima - Наравно да Вам у обавештењу мејлом нису ни поменуте платне картице, јер је циљ био да што више нас прихвати тај пљачкаши мораторијум. Једино што је одзвањало на свим медијима је било да нас то ништа неће коштати. То ништа у мом случају је 17.800, а ако је то просечан обим пљачке, само помножите са бројем кредита у Србији. Ово пишем да би људи сазнали шта су нам урадили и ако имају било какву другу могућност, никако не прихвате овај други мораторијум, за који опет тврде пазар. Неколико дана размишљам коме могу да се жалим што су ми без мог одобрења обуставили рате кредита и отели ми 150 евра. Имате ли неку идеју?

buki

29.07.2020. 10:13

@Sima - Јутрос сам звала Интезу да одбијем тај други мораторијум ( пошто сада може и тел, док смо за први у сред короне, морали лично да одемо у банку). Рекли су ми да они нису добили још никакав допис и да не могу да реагују по том основу. Све новине пуне, а банке ништа не знају о томе?!? Ко то може да прогута, а када будем звала у петак - како су ми рекли, бојим се да не буде да сам закаснила, као и код првог мораторијума. Ово је пљачка невиђених размера у сарадњи са НБС, једино што не знам да ли деле профит или све иде страним колонизаторима.

Ana

29.07.2020. 10:09

Ako se dug /kamata/ rasporedjuje na veci broj rata, povecanje rate nije znatno uvecano, za razliku od slucaja ako je duzniku ostao manji broj rata . Treba se dobro preracunati za svaku opciju.

buki

29.07.2020. 10:25

@Ana - У праву сте. Мој кредит је био у зачетку, где је камата на месечном нивоу већа од главнице, а то је најгора опција. Узела сам га на две године и израчунала да га отплатим пре пензије, јер није исто када ми 15.000 одбијају од 60.000 или од 35.000 (не верујем да ће пензија бити већа). Насилним мораторијумом су ми потпуно пореметили планове, тако да ће се кредит продужити и на пензионерске дане. Ако је кредит при крају, камата је мали проценат месечне рате и тада се ово још исплати, под условом да за те кредите не додају нека нова правила.