NOVI dvomesečni moratorijum, prema juče usvojenim propisima Narodne banke Srbije, ponovo omogućava svim dužnicima zastoj u otplati kredita, ali nije obavezan.

buki

29.07.2020. 09:11

За три месеца је требало да уплатим 45.000 динара, пошто ми је рата кредита 15.000 динара. Пре неколико дана, од банке ми је стигао нов план отплате , где ми је комплетан дуг увећан за 17.800 д. Схватила сам да бих боље прошла код локалних зеленаша који узимају 10% месечно, јер би код њих на 45.000 за три месеца морала да дам 13.500. Осећам се опљачкано, тим пре што мораторијум уопште нисам желела да користим, али када сам се јавила банци да ми не заустављају рате, речено ми је да сам закаснила, да је рок за непристајање прошао и да они не смеју накнадно да прихвате мој захтев по одлуци НБС.

U ime penzionera

30.07.2020. 09:01

@buki - Skandalozno i po ko zna koji put manipulatorski odradjeno! Zamislite koji je broj penzionera naseo na ovu pricu o moratorijumu jer nije znao ili imao mogucnosti(internet,smart tel.i sl)da odbije isti...(kazu objavljeno na sajtu banke...penzioneri verovatno,svakodnevno, prate sajtove banaka,kako da ne!) Znam za puno ovakvih penzionerskih slucajeva . I za kraj,ima li logike da se javljaju banci oni koji zele da placaju redovno?Valjda je logicno da se javljaju oni koji zele stopiranje placanja rata...?! Mada moze neko da kaze -odakle logika u zemlji Srbiji?

Predrag

30.07.2020. 09:27

@buki - Ja nemam pojma u kojoj banci to rade. Treba da napišete da i mi drugi znamo. Ja i moja žena imamo tri kredita u Sberu i jedan za kola u Crediagricolu i ništa strašno nam nisu podigli.

Sima

29.07.2020. 09:18

Isti komentar kao i kod prethodnog moratorijuma. Ova rečenica je obmana javnosti; "NBS objašnjava da klijenti koji prihvate zastoj (moratorijum) u otplati nemaju obavezu plaćanja svojih kreditnih obaveza, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice, u narednih 90 dana." Iako imam čekiranu opciju da mi se sredstva sa računa svakog 10-og u mesecu automatski prenose na Master Card, Banca Intesa je svojevoljno ukinula tu opciju i dva meseca gomilala moje obaveze da bi mi na kraju svakog meseca naplaćivala kamatu, prvog meseca u jednom iznosu, a narednog meseca u dvostruko većem iznosu. Napominjem da u režimu automatskog prenosa sredstava nije bilo nikakve kamate. Da bi h dobio objašnjenje negativne kamate na izvodu morao sam da čekam 30 minuta do javljanja operatera. Objašnjenj ekoje sam dobio je da je ovo urađeno na preporuku NBS-a i da su me obavestili mejlom. A u mejlu nejasno objašnjenje iz koga se ne može zaključiti da se moratorijum odnosi i na kreditne kartice za kupovinu. Ovo je čista pljačka od strane banaka koja je aminovana od NBS-a.

buki

29.07.2020. 09:58

@Sima - Наравно да Вам у обавештењу мејлом нису ни поменуте платне картице, јер је циљ био да што више нас прихвати тај пљачкаши мораторијум. Једино што је одзвањало на свим медијима је било да нас то ништа неће коштати. То ништа у мом случају је 17.800, а ако је то просечан обим пљачке, само помножите са бројем кредита у Србији. Ово пишем да би људи сазнали шта су нам урадили и ако имају било какву другу могућност, никако не прихвате овај други мораторијум, за који опет тврде пазар. Неколико дана размишљам коме могу да се жалим што су ми без мог одобрења обуставили рате кредита и отели ми 150 евра. Имате ли неку идеју?

buki

29.07.2020. 10:13

@Sima - Јутрос сам звала Интезу да одбијем тај други мораторијум ( пошто сада може и тел, док смо за први у сред короне, морали лично да одемо у банку). Рекли су ми да они нису добили још никакав допис и да не могу да реагују по том основу. Све новине пуне, а банке ништа не знају о томе?!? Ко то може да прогута, а када будем звала у петак - како су ми рекли, бојим се да не буде да сам закаснила, као и код првог мораторијума. Ово је пљачка невиђених размера у сарадњи са НБС, једино што не знам да ли деле профит или све иде страним колонизаторима.

Ana

29.07.2020. 10:09

Ako se dug /kamata/ rasporedjuje na veci broj rata, povecanje rate nije znatno uvecano, za razliku od slucaja ako je duzniku ostao manji broj rata . Treba se dobro preracunati za svaku opciju.

buki

29.07.2020. 10:25

@Ana - У праву сте. Мој кредит је био у зачетку, где је камата на месечном нивоу већа од главнице, а то је најгора опција. Узела сам га на две године и израчунала да га отплатим пре пензије, јер није исто када ми 15.000 одбијају од 60.000 или од 35.000 (не верујем да ће пензија бити већа). Насилним мораторијумом су ми потпуно пореметили планове, тако да ће се кредит продужити и на пензионерске дане. Ако је кредит при крају, камата је мали проценат месечне рате и тада се ово још исплати, под условом да за те кредите не додају нека нова правила.