MAŠINE RAVNAJU PRVU PETLJU: “Novosti” na trasi budućeg Moravskog koridora (FOTO)

S. Babović

24. 07. 2020. u 15:13

GRADNjA 27,8 kilometara deonice Moravskog koridora Pojate-Preljina na gradilištu kod Kruševac je u petak okupila 150 radnika.

МАШИНЕ РАВНАЈУ ПРВУ ПЕТЉУ: “Новости” на траси будућег Моравског коридора (ФОТО)

Foto: S. Babović

Ambiciozni projekat od ključnog infrastrukturnog značaja za “srce Srbije” otpočeo je prošlog decembra, a ideja povezivanja Koridora 10 i 11,kao i 7 gradova i opština u kojima živi oko pola miliona ljudi, počela je da dobija i najkonkretnije obrise na terenu.

- Izazovno vreme epidemije u kojem danas živimo i koje će trajati duže od onoga što smo možda mislili traži hrabre i smele ljude, koji mogu da rade na ovakvim projektima, a mislim  da su takvi svi građevinari na teritoriji Srbije i oni koji danas rade ovde.Ova vremena traže i hrabre i kvalitetne partnere, a naši partneri sa kojima radimo verovatno najgrandiozniji projekat,koji podrazumeva i izgradnju samog koridora, koji je i digitalni auto-put i u isto vreme regulaciju Morave i sprečavanj poplava,uključio je Vlade SAD i UK - napominje potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović, dodajući i da je lokalna samouprava bila izuzetan partner na projektu.

- Plan je da do kraja sledeće godine imamo završenu ovu deonicu, a da druge dve budu započete sledeće, a dovršene za naredne tri godine.

KRUŠEVAC:DONETO VIŠE OD 2.500 REŠENjA EKSPROPRIJACIJE

GRADONAČELNIK Kruševca Jasmina Palurpvić podvlači da je u saradnji sa Koridorima Srbije, doneto više od 2.500 rešenja o eksproprijaciji zemljišta, čime je omogućeno da se sa gradnjom autoputa krene upravo od Kruševca.

- Pored velikog značaja koje put ima za ekonomski razvoj Kruševca, bićemo bliži turistima i onima koji bi da posete Kruševac i vide kako grad napreduje-navodi gradonačelnica Jasmina Palurović.-Koridor željno iščekuju i strane i domače firme koje posluju na našoj teritoriji.Za nas je od izzetnog značaja što ova moderna putna infrastruktura zaštititi najplodnije poljoprivredno zemljište u priobalju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podvlači da će Moravski koridor povezati i Srbiju sa Srbijom,ali i Srbiju sa regionom i dodala da ono što Vlada i predsednik Srbije rade sve ove godine i uspešan prvi kvartal ukazuju između ostalog i na to da su svi resori,uključujući i građevinarstvo dali maksimum u periodu koji je iza nas.

Koridor “na tri Morave” biće dužine 112 kilometara,imaće 12 petlji,135 objekata, a vrednost radova koji je poveren američko-turskom konzorcijumu Behtel-Enka iznosi 800 miliona evra.
- Na ovoj lokaciji,gde su u toku zemljani radovi,biće denivelisana raskrsnica Kruševac-Zapad, a ta saobraćajna petlja omogući će direktnu vezu grada sa koridorom-predočava Leonid Vuković,šef projekta ispred Koridora Srbije.

- Gradilište se nalaizi na prvoj deonici auto-puta Pojate-Preljine,gde je predviđena gradnja čak 29 putnih objekata, 4 denivelisane raskrsnice i četiri hidrotehnička objekta.

Ambasador SAD,Entoni Godfri podvlači da je ponosan što vidi opipljiv dokaz zajedničkih napora,a Vladi Srbije, Koridorima Srbije i konzorcijumu “Behtel-Enha” čestita na uloženom trudu i napretku u teškim okolnostima pandemije.

BEHTEL:SJAJAN PROJEKAT ZA SRBIJU,
DAĆEMO SVE DO SEBE DA DOBIJETE KVALITET

- MNOGE su aktivnosti u toku, od kako smo počeli da radimo početkom godine:u toku je izgradnja kampa,geotehnički radovi,definisanjem materijala i izbor lokalnih izvođača radova-kaže Ozger Inal,zamenik rukovodioca projekta i rukovoilac gradilište kompanije “Behtel”.-Ovo je sjajan projekat za Srbiju i region, daćemo sve od sebe da pružimo najviši kvalitet rada vašoj državi i građanima. 

- Privreda Srbije je bila jaka na početku pandemije i biće jaka i posle, zahvaljujući mudrim ivesticijama u njenu budućnost,u auto-puteve koji podstiču razvoj- podvlači američki ambasador Entoni Godfri.

- Ta ulaganja pomoći će Srbiji da ostane bitan faktor na Balkanu i u Evropi. Ne samo da će Moravski koridor povezati više pod pola miljiona ljudi, već će pogurati i rast više od 20.000 malih i srednjih preduzeća, a optički klab koji se postavlja duž trase biće digitalna kičma čitavog regiona. Brži internet i bolja komunikacija sa svetom omogući će i ljudima iz Stopanje da rade za klijente u Njujorku.

Ambasador Godfri je istakao i da je Srbija spremna da ponudi sposobnu radnu snagu i neverovatan potencijal za realizaciju ambicioznih prjekata, a da sam Moravski koridor može da privuče još više investicija i garantuje sigurnu zaštitu od stalnih poplava.

Na kraju, podelio je sa prisutnima želju da se što pre provoza novim putem.

Rebeka Fabrici, zamenica ambasador Velike Britanije istakla je da se nada da će se nastaviti saradnja sa Srbijom na velikim infrastrukturnim projektima.


5.500 RADNIKA NA GRADILIŠTIMA

POTPREDSEDNIK Vlade Zorana Mihajlović podvukla je da je trenutno na svim većim gradilištima angažovano blizu 5.500 ljudi, da se raid na putnoj i želeizničkoj infrastrukturi.

- Moramo da nastavimo da radimo, apelujem na sva preduzeća da zaštite radnike i da učinimo sve da gradilišta rade, jer to sigurno znači opstanak naše ekonomije - napominje potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović.

- Nigde u Evropi i u svetu nije lako, ni u našoj zemlji, ali samo ako budemo imali aktivno radno stanovništvo proći ćemo kroz neminovnu krizu sa najmanje problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!