SPREMNI DA DELE ZNANJE SA DRŽAVOM: I privrednici sa neizvesnošću iščekuju rasplet krize u Ukrajini

E. R.

12. 03. 2022. u 11:12

U KRIZI izazvanoj ratom u Ukrajini, u Srbiji teško da će biti pobednika. Astronomske cene energenata, žitarica, veštačkog đubriva i strah od drastičnog poskupljenja hrane, baš nikome ne ide naruku. Rešenje se ne očekuje samo od države, već su oči uprte i u poslovnu elitu.

СПРЕМНИ ДА ДЕЛЕ ЗНАЊЕ СА ДРЖАВОМ: И привредници са неизвесношћу ишчекују расплет кризе у Украјини

Zgrada PKS / Foto A. Stanković

"Novosti" su u petak anketirale neke od najvećih kompanija u Srbiji. Nisu baš svi bili raspoloženi da otkriju imaju li ideju i znanje koje bi podelili sa državom.

- Naša kompanija, od samog osnivanja, insistira da smo otvoreni i dostupni - rekli su nam u "Delta holdingu". - Spremni smo da sva svoja znanja i iskustvo podelimo kako bismo našu zajednicu učinili boljom. Taj stav smo zaista ponovili bezbroj puta. Nismo, nažalost, godinama unazad bili u mogućnosti da svoje znanje podelimo sa državom i razgovaramo.

Ni kompanija "Matijević" nije imuna na nastalu krizu. Zoran Matijević, koji je preuzao upravljanje sistemom, zadovoljan je komunikacijom privrede i države.

- Imamo veoma dobru saradnju i to pre svega preko Privredne komore Srbije - kaže Zoran Matijević. - Uneta je nova energija. Angažovan sam i sam u nekim udruženjima. Mi preko komore možemo da generišemo ideje i da svi budu upućeni šta se dešava. Zaista je mnogo inicijativa. Ovo je sada izrazito turbulentno vreme. Država je povukla neke poteze i sve to shvatamo. Zabranjen je izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja. Ograničene su cene goriva. To bi verovatno svako, na toj poziciji, uradio. Sada ćemo da vidimo šta će se desiti. Ali sve vreme mi komuniciramo. Svakodnevno dobijamo izveštaje. Privrednici se svakodnevno obraćaju komori i pokušavaju da reše probleme.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, međutim, pojašnjava da je teško naći jedinstven model i rešenje za toliko različitih firmi.

- To je pitanje od milion dolara - keže Atanacković. - Ima 400.000 različitih privrednika. Ima ih velikih, malih, samostalnih radnji... Svako od njih ima neki svoj problem i svoje rešenje. U ovakvoj krizi svako se prilagođava kako može i ume. Neko uspe. Nema jedinstvenog zaključka. Kao što pojedinačno gledamo život i snalazimo se. Sastavljamo kraj s krajem. Tako i privrednici. Ova svetska pometnja će svakako napraviti štetu skoro svima. Ne verujem da će nekom biti bolje od ovoga. Zato nije lako ni ponuditi jedinstveno rešenje i recept.

KLjUČ KAPITALNE INVESTICIJE

NBS bi trebalo da nastavi vrlo pažljivo da prati situaciju i da sprovodi sofisticiranu monetarnu politiku - smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista. - U ovom trenutku je jedan cilj suzbijanje inflacije, a sredstva NBS za to su vrlo limitirana, s obzirom na to da se radi o uvezenoj inflaciji. Što se tiče fiskalne politike smatram da je sada vreme da se vodi politika štednje, bez nepotrebnog trošenja. Ne treba da se štedi na kapitalnim investicijama, nego na tekućoj potrošnji da bi moglo da se interveniše na strani ponude. "Helikopter" novac neće doprineti stabilizaciji ekonomske aktivnosti, naprotiv, te mere mogu da budu, čak, i kontraproduktivne, da dodaju još malo ulja na vatru koja se zove inflacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)