TRAKTORI SE NAJVIŠE TRAŽE: Otvoren trodnevni međunarodni sajam poljoprivrede "Agro Belgrejd 2022"

J. Su.

27. 01. 2022. u 19:28

SRBIJA je u 2021. izvezla voća i povrća za milijardu evra, a u budućnosti će nastaviti da otvara nova tržišta. Jedna od prilika za to je i "Open Balkan".

ТРАКТОРИ СЕ НАЈВИШЕ ТРАЖЕ: Отворен тродневни међународни сајам пољопривреде Агро Белгрејд 2022

Dronovi u službi poljoprivrede / Foto D. Milovanović

Ovo je u četvrtak izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na otvaranju trodnevnog Međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2022, na kojem je predstavljeno više od 500 izlagača. Pre otvaranja sajma resorni ministar je sa kolegama iz Albanije i Severne Makedonije obišao distributivni centar velikog trgovinskog lanca u Srbiji, kako bi se uverili da dobro funkcioniše inicijativa "Otvoreni Balkan", kojom je skraćeno vreme koje protekne između pakovanja robe, uvoza pa do samog rafa.

- Uverili smo se da se ono što smo potpisali i sprovodi, da nema više čekanja na graničnim prelazima - kazao je Ljupče Nikolovski, ministar poljoprivrede Severne Makedonije. - Skraćene su carinske procedure. Važan korak u ovoj inicijativi je međusobno priznavanje laboratorijskih analiza i sertifikata, prilikom izvoza i uvoza, što unapređuje poslovnu klimu u regionu.

Kako je istakla Frida Krisca, albanska ministarka poljoprivrede, u ovoj zemlji trenutno rade na izmenama i dopunama tri zakona, koja su neophodna za usklađivanje zbog dogovora koji je potpisan. I ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izrazio je nadu da će se inicijativa proširiti i na susednu BiH.

Posle posete distributivnom centru, ministri su obišli otvoreni poljoprivredni sajam. Osim izlagača iz Srbije svoju robu i usluge predstavili su i ljudi iz Severne Makedonije, Albanije, Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Holandije...

Šefica misije USAID u Srbiji Suzan Fric je istakla da poljoprivreda ima veliki potencijal da doprinese privrednom razvoju Srbije i ukazala da je posebno zanimljivo inovativno finansiranje.

- U saradnji sa lokalnim vlastima širom Srbije USAID razvija novi model beskamatnog finansiranja malih proizvođača kako bi i oni postali deo razvoja Srbije - istakla je Fricova.

Na sajmu su izloženi poljoprivredna mehanizacija, sistemi navodnjavanja, protivgradne zaštite, dostavna vozila, proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom prihrane bilja i njegovom zaštitom. Predstavljeni su i proizvođači semena i rasadničari, a poseban prostor odvojen je za firme iz prehrambene industrije.

NULTA TOLERANCIJA NA GMO

NAŠA zemlja ima nultu toleranciju za proizvodnju i trgovinu GMO proizvodima i svoj potencijal realizuje kroz proizvodnju organske hrane, ponovio je ministar Nedimović.

Kako je kazao, organska proizvodnja je prostor razvoja za Srbiju. Ministarstvo je nedavno uprostilo procedure za konverziju iz konvencionalne u organsku proizvodnju. A za dve godine izvoz organske hrane iz Srbije povećan je za 93 posto i sada izvozimo u vrednosti od 65 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama