NAPUNILI POLOVINU BUDŽETA SRBIJE: Uprava carina lane prihodovala 1,1 milijardu evra više nego 2020.

J. Su.

19. 01. 2022. u 09:54

PRIHODI Uprave carine su u 2021. bili veći za 1,1 milijardu evra ili 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu. I u poređenju sa 2019, kada nije bilo pandemije, prihodi su veći, i to za 15 procenata. Toliki rast je postignut, pre svega, snažnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa.

НАПУНИЛИ ПОЛОВИНУ БУЏЕТА СРБИЈЕ: Управа царина лане приходовала 1,1 милијарду евра више него 2020.

Foto Tanjug

Ovo je u utorak izjavio v. d. direktora Uprave carine Branko Radujko. Prema njegovim rečima, kroz uspešno vođene sudske postupke Uprava je prošle godine uštedela državi više od 1,1 milion evra i 156 miliona dinara.

- Tokom godine dana Unutrašnja kontrola Uprave carine imala je 20 inicijativa za disciplinski postupak zbog sumnji na prekršaje u radu i eventualnu korupciju - istakao je Radujko. Za godinu dana carina je zaplenila 717 kilograma narkotika, 1,4 miliona komada cigareta, četiri tone duvana, 321.000 litara naftnih derivata, 160.000 doza lekova i rastvora, 11,5 kilograma zlata, 23.000 litara alkoholnih pića, 130 vrednih kulturnih dobara, 537 komada oružja i municije, a sprečena je trgovina ljudima i zaplenjeno pet miliona evra.

Kako je Radujko najavio, narednih nedelja proradiće i elektronska licitacija, kao aplikacija Uprave carine, u kojoj će kupci biti pod šiframa. To će smanjiti rizik od zloupotreba i grešaka ljudskog faktora. Vršilac dužnosti direktora Uprave naglasio je i dobru saradnju sa MUP, tužilaštvom i BIA, čime se omogućava dobra zaštita države.

- Uprava carine će nastaviti da insistira na punoj primeni zakona i carinskih propisa, po principu "jednako za sve" - kazao je Radujko. - Činimo sve da Srbija bude atraktivnija i za putnike i za investitore. Da građani i privreda imaju što jednostavnije procedure.

Kada je reč o sistemu "Otvoreni Balkan", Radujko je rekao da na prelazu Preševo do sada nije bilo problema. U Upravi su ukazali i na značaj digitalnog povraćaja PDV strancima, posredstvom sistema "Global blu". O tome strance informišu na granici.

Radujko je rekao i da sa srpske strane, što se tiče policije i carine, kod mosta Bratoljub koji spaja Ljuboviju i Bratunac, sve funkcioniše bez problema. Uz to, dodao je i da je zaplenjena slika Paje Jovanovića, zbog specijalnih uslova čuvanja, u trezoru Narodne banke Srbije.

Na konferenciji je Radujko istakao i da se zaplenjeni narkotici predaju policiji i tužilaštvu. A uvoz iz Kine je u 2021. porastao za 29 odsto.

DIGITALIZACIJA I "OTVORENI BALKAN"

NAJVAŽNIJA stvar Uprave, ali i privrede, jeste to što smo pokrenuli ambiciozan projekat digitalizacije carinskih postupaka što smo dužni da obezbedimo privredi, istakao je Radujko.

- Dobar primer je inicijativa "Otvoreni Balkan" gde se već izbegava nepotrebna papirologija i čekanje po šalterima - objasnio je prvi čovek Uprave carine. - Dokumentacija putuje elektronski. Sada imamo sistem između nas i Severne Makedonije, i njih i Albanije. Puno je urađeno. Ambicija je da takav sistem proširimo na sve granične prelaze, i na sve susede.

ZAPOSLENI

U UPRAVI carine bilo je značajnih kadrovskih promena, ali i po carinarnicama. Svakodnevno se obavlja kontrola primene carinskih propisa.

- Nema povlašćenih ni diskriminisanih, i to je donelo rezultat - rekao je Radujko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna