NIS: Nastavljeno sa ulaganjima u razvoj

Promo

18. 11. 2021. u 14:30

KOMPANIJA NIS je u 2021. godini značajno unapredila finansijske rezultate i ovo je za kompaniju period stabilizacije nakon krize u prošloj godini, rekao je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije.

НИС: Настављено са улагањима у развој

Foto: Promo

- Posle turbulentne 2020. godine, koja nam je donela brojne neočekivane izazove i u poslovnom i u privatnom životu, za nas je ovo period stabilizacije. Pre svega, značajno su poboljšani makroekonomski parametri i mi svedočimo rastu cena nafte i oporavku potražnje za naftnim derivatima širom sveta. Takođe, u NIS-u smo nastavili sa sprovođenjem mera za povećanje operativne efikasnosti i one daju značajne rezultate. U periodu januar-septembar njihov efekat na pokazatelj EBITDA je 1,8 milijardi dinara, što znači da naš poslovni model i finansijska disciplina daju rezultate - rekao je Smirnov u intervjuu za magazin „Nedeljnik“.

On je dodao da je NIS prošle godine za devet meseci zabeležio finansijski gubitak, a da je sada neto dobit 13,3 milijardi dinara.

- Pokazatelj EBITDA, kao važan pokazatelj profitabilnosti, iznosi 38,2 milijarde dinara što je 3,7 puta bolje od prošlogodišnjeg rezultata, ali i više od ostvarenog u istom periodu 2019. godine. Pored toga, nastavili smo sa značajnim ulaganjem u kapitalne projekte i investirali više od 13 milijardi dinara u razvoj NIS-a - rekao je Smirnov i dodao da je zbog nestabilnosti na tržištu i pandemije korona virusa koja još traje  prerano reći da je kriza prošla.

On je dodao da kompanija prošle godine, uprkos krizi, nije odustala od ulaganja u razvoj zajednice, a da je od 2009. godine u društveno odgovorne projekte uložila više od 4,1 milijarde dinara.

- Tajna naše uspešne saradnje sa zajednicom je u našoj spremnosti da saslušamo potrebe prijatelja na lokalu. Od 2009. godine sprovodimo program „Zajednici zajedno“ u 12 lokalnih zajednica širom Srbije i do sada smo zajednički realizovali više od hiljadu projekata vrednih više od 1,4 milijarde dinara. U tome imamo značajnu podršku Vlade Srbije i resornih ministarstava. Iako je 2020. godina bila izuzetno teška za nas, nismo odustali od projekata koje realizujemo godinama. Potrebe zajednice su značajne i raznovrsne i mi nastojimo da im izađemo u susret iz godine u godinu. Uostalom, prijatelje ne napuštate onda kada im je potrebna podrška, već ste tada najviše uz njih -  rekao je Smirnov.

Prema njegovim rečima, NIS sa naučnim i obrazovnim ustanovama ostvaruje saradnju u okviru programa „Energija znanja“.

- Izuzetno smo ponosni na ovaj program, a stipendiranje studenata je njegov važan deo. Podrška studentima je, zapravo, naše ulaganje u razvoj visokoobrazovanog kadra za potrebe kompanije, a sa druge strane time omogućavamo da mladi stručnjaci ostanu u zemlji. NIS stipendira srpske studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji i do sada je podržano oko 130 studenata, od kojih je više od 50 već zaposleno u kompaniji - rekao je Smirnov i dodao da će sa tim ulaganjima biti nastavljeno i u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni