KANCELARIJE PRODAJU KAO STANOVE: Na hiljade neiskorišćenih poslovnih kvadrata u našoj zemlji dobijaju sasvim drugačiju namenu

B. Ca.

15. 11. 2021. u 12:11

MNOGI kupci nekretnina su doživeli da su stanovi ponuđeni u oglasima, u stvari poslovni apartmani.

КАНЦЕЛАРИЈЕ ПРОДАЈУ КАО СТАНОВЕ: На хиљаде неискоришћених пословних квадрата у нашој земљи добијају сасвим другачију намену

Lokala se prodaju slabije nego stambeni prostor, Foto N. Skenderija

Hiljade neiskorišćenih poslovnih kvadrata na tržištu završe kao ponuda kupcima stambenog prostora, obično po nižoj ceni, ali uz neophodna ulaganja da bi se skuplji komunalni računi namenjeni privredi preimenovali u one za građanstvo.

Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, iz izveštaja sa tržišta nepokretnosti za treći kvartal ove godine, promet poslovnog prostora bio je veći za 17 odsto u odnosu na isti period lane. Potrošeno je 58 miliona evra, odnosno četiri odsto od ukupno 1,5 milijardi evra, koliko je ukupno obrnuto na tržištu nekretnina.

Lokalne samouprave prilikom izdavanja građevinskih dozvola obavezuju investitore da grade i poslovne objekte, a procentualni odnos poslovnih i stambenih kvadrata zavisi od lokacije, premda najčešće iznosi 80 prema 20 odsto u korist stanova. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvih šest meseci ove godine registrovano je 1.615 kupoprodaja poslovnog prostora na teritoriji Srbije. Prometovani su lokali, kancelarije, poslovni apartmani, skladišne i magacinske prostorije.

Najviše prometovanih poslovnih prostora bilo je na teritoriji opština Novi Sad - 213, Raška - 175, Novi Beograd - 97, Čajetina - 96, Vračar - 69, Stari grad - 50... Prošle godine je registrovano 2.397 kupoprodaja poslovnih prostora, a cene su bile od 60 evra.

Najskuplje je plaćen poslovni kvadrat u Novom Sadu - 11.026 evra.

Važno je znati da ukoliko neko kupi poslovni apartman a u njemu stanuje, plaćaće 30 odsto viši porez na imovinu ukoliko nije zakonski regulisana prenamena prostora. Takođe, više su i cene komunalija i struje, kao da je u pitanju preduzeće. Zahtev za prenamenu se podnosi lokalnoj samoupravi na kojoj je nepokretnost. Kako u RGZ kažu, sa dobijenom saglasnošću može se podneti zahtev sa upis prenamenjene nepokretnosti u katastar.

GOTOVINA

PODACI za prvih šest meseci ove godine, svedoče da je 97 odsto prometovanih poslovnih prostora plaćeno gotovinom, a tri procenta iz kreditnih sredstava. Evrima je plaćeno 89 odsto ovih nepokretnosi, a 11 procenata u dinarima.

PROCEDURA

KADA se poslovni apartman preimenuje u stambeni, treba da se podnese zahtev EDB, "Telekomu", toplanama, sa molbom da se troškovi obračunavaju kao za stambenu jedinicu. Bilo je situacija da ljudi kupuju garaže u izgradnji, da ih preimenuju u stan, ali zaborave da to dostave i komunalnim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba