SINIŠA MALI POSLE SKUPA U NIŠU: Potpisan Zaključak sa radnih sastanaka o inicijativi "Otvoreni Balkan"

Novosti online

13. 11. 2021. u 21:06

NA kraju dvodnevnog skupa inicijative “Otvoreni Balkan” u Nišu, gde smo održali niz sastanaka sa ministrima iz vlada Albanije i Severne Makedonije, večeras smo potpisali Zaključak sa radnih sastanaka, u kome smo definisali sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem decembra održava u Tirani, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

СИНИША МАЛИ ПОСЛЕ СКУПА У НИШУ: Потписан Закључак са радних састанака о иницијативи Отворени Балкан

Foto: Printskrin Instagram

- Ove aktivnosti će doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama.

Dogovoreno je i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana naše tri zemlje. Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Takođe, dogovoreno je da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će granične službe raditi 24/7.

Osim toga, sve tri strane će do kraja godine da potpišu i validiraju sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite.

Biće osnovana i zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike naše tri zemlje. Zadovoljni smo dosadašnjim radom, idemo dalje! - napisao je na Instagramu Siniša Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024