PAMETNI TELEFONI POSKUPELI I JOŠ ĆE: Globalni nedostatak poluprovodnika pogodio proizvodnju mobilnih uređaja

E.B.TALIJAN

30. 09. 2021. u 11:06

NAJTRAŽENIJI modeli pametnih telefona u Srbiji poskupeli su nekoliko procenata, a u narednom periodu može da dođe i do većeg skoka cena, saznaju "Novosti" u pojedinim trgovinskim lancima. Razlog je što ih nema dovoljno na svetskom tržištu da bi zadovoljili potražnju.

ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОНИ ПОСКУПЕЛИ И ЈОШ ЋЕ: Глобални недостатак полупроводника погодио производњу мобилних уређаја

Foto N. Skenderija

Do ove situacije dovela je globalna nestašica čipova koja je pogodila različite industrije, pa tako i proizvodnju ovih pametnih uređaja. Iz vodeće svetske kompanije za istraživanje tržišta najavljuju skok cena telefona za 10 odsto do kraja godine, i još veće poskupljenje u 2022. godini. Ovo nije dobra vest za potrošače, jer je u pitanju uređaj bez koga je život gotovo nezamisliv.

- Trgovci u Srbiji se snalaze kako mogu i više ne biraju cenu po kojoj će nabavljati uređaje, nego im je važno da ih kupe kako bi mogli da ih ponude potrošačima - objašnjava naš sagovornik. - Dešava se da inostrane firme koje imaju pametne telefone, zloupotrebljavaju svoju poziciju i dižu cenu za 10 odsto.

Naši trgovci su, kako navodi, stavljeni pred svršen čin - ili će da kupe skuplje ili neće imati robu. To se, na kraju, preliva i na rast maloprodajne cene.

- Prodavci imaju i određenih zaliha, neće sve poskupeti, pitanje je i kako je ko organizovao proizvodnju prema brendu - ističe sagovornik našeg lista.

- Međutim, ono najatraktivnije je uvek ugroženo, a na prvom mestu u toj poziciji je proizvođač "Samsung".

Ima indicija, kako objašnjava, i da je aktuelna situacija posledica interesa globalnih igrača.

- Prema tom tumačenju, pojedini proizvođači forsiraju pametne telefone i sve što je zasnovano na 5G mreži i za njih ima i čipova i svih neophodnih komponenti koje koriste svi novi modeli - navodi sagovornik. - S druge strane, nestašica je čipova za klasične modele koji se masovno upotrebljavaju i podržavaju 4G mrežu.

Na srpskom tržištu su, kako kaže, uglavnom zastupljeni upravo ovi telefoni zbog platežne moći stanovništva. Trgovci i dalje njih najviše nabavljaju, a upravo je nestašica tih modela.

Kako svetski mediji prenose, proizvođači i analitičari, očekuje se da će globalna nestašica čipova uticati na cene i dostupnost mobilnih telefona i računara, posebno sledeće godine.

Glen O'Donel, direktor u vodećoj svetskoj kompaniji za istraživanje tržišta, "Forester Risrč", kaže da ograničenja u snabdevanju čipovima rezultiraju većim cenama koje proizvođač mora da apsorbuje ili prenese na potrošača i ističe da će taj problem trajati sledeće dve godine.

- Cene pametnih telefona i drugih proizvoda već rastu - ocenjuje O'Donel. - Očekujemo da će ovaj skok premašiti 10 odsto do kraja ove godine, a u 2022. će poskupljenje biti još veće.

GOMILANjE NE POMAŽE

"EPL" i "Samsung" ranije su upozoravali na nedostatak komponenti koji bi mogao uticati na isporuke. Si-En-Bi-Si izveštava da su se ova dva proizvođača snabdela čipovima, i da bi tržište telefona moglo delimično biti zaštićeno od krize u snabdevanju komponentama. S druge strane, Glen O'Donel, direktor u vodećoj svetskoj kompaniji za istraživanje tržišta "Forester Risrč", objašnjava da gomilanje čipova može da pomogne za izvesno vreme, ali da ta praksa nije efikasna ukoliko nestašica ovog poluprovodnika traje duži period.

- Potpuno novi dizajn proizvoda obično zahteva i potpuno novi dizajn čipova - ističe O'Donel. - Ne možete gomilati komponente koje još ne postoje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri