"CRVENE" NAJČEŠĆE FALSIFIKUJU: Među kopijama je i 606 novčanica evra i 108 komada američkih dolara

B. Caranović

02. 09. 2021. u 09:33 >> 09:33

NARODNA banka Srbije je za prvu polovinu godine otkrila 1.894 falsifikovane novčanice.

ЦРВЕНЕ НАЈЧЕШЋЕ ФАЛСИФИКУЈУ: Међу копијама је и 606 новчаница евра и 108 комада америчких долара

Foto I.Marinković

Kroz njihovu stručnu proveru para koje su prevareni građani predali na ekspertizu, otkriveno je i 606 lažnih deviza.

Iako sve centralne banke širom sveta pokušavaju da proizvedu novac sa takvim zaštitnim elementima koje je vrlo teško imitirati, svake godine budu otkriveni lažnjaci, jer i falsifikatori nastoje da se, koristeći tehnička sredstva, što više približe originalu. Zato stručnjaci upozoravaju na oprez, naročito kada su novčanice od 1.000 dinara u pitanju, jer su one falsifikovane u 61,46 odsto slučajeva. Dodaju i da vizuelno izgledaju isto, ali da se prelaskom jagodicom prsta na originalu mogu osetiti neravnine.

U prvih šest meseci ove godine otkriveno je 547 lažnih apoena više nego u isto vreme lane, a gotovo u istom broju kao 2019. godine.

- U strukturi otkrivenih falsifikata novčanica gotovog novca, dominantno učešće imaju apoeni od 1.000 dinara, 2.000 - 21,86 odsto i 500 dinara koje čine 15,26 odsto kopija - podatak je Izveštaja NBS. - Ova tri apoena zajedno čine 98,58 procenata ukupnog broja falsifikata novčanica gotovog novca.

Foto MUP Srbije

Kada je reč o vrednosti lažnog novca - oko 90 odsto čine novčanice od hiljadu i dve hiljade dinara. Statistika kaže da na milion komada originalnih novčanica u opticaju budu otkrivena četiri komada falsifikovanih novčanica gotovog novca. Na milijardu dinara u opticaju, otkriveno je 6.586,56 dinara falsifikovanog novca.

- U ovom periodu je otkriveno i 606 novčanica falsifikovanog stranog novca - podatak je NBS. - U pitanju je 418 novčanica evra, od čega najviše onih od 50 i 200 evra, što je razlika u odnosu na ranije godine, kada je apoen od 100 evra bio zastupljeniji.

Među lažnjacima je i 108 komada američkih dolara, u najvećem broju su apoeni od 100 dolara. Još 80 falsifikata su konvertibilne marke - 19 novčanica, po jedan komad švajcarskog franka i švedske krune, a dva nemačke marke i 57 komada apoena hrvatske kune. Osim ovog novca koji je otkriven u opticaju, policija je pre izlaska na tržište zaplenila još 8.128 komada falsifikovanih novčanica evra, kao i 493 hrvatske kune.

PROVERA

KADA posumnja da ima falsifikovanu novčanicu, građanin može da prijavi najbližoj policijskoj stanici ili u najbližu banku - kažu u menjačnicama. - Svi menjači su u obavezi da imaju aparat za otkrivanje lažnih para, a sami građani to mogu teško da primete jer su tehnologije falsifikovanja sve naprednije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)