VANREDNA KONTROLA ZBOG TUNE "RIO MARE": U Srbiji još nema opasne tunjevine i proizvoda od kurkume koje je povukla Hrvatska

J. Subin

13. 08. 2021. u 09:30

TUNjEVINA "rio mare" u maslinovom ulju sa mogućim komadićima metala i proizvodi od kurkume "bio&bio superfud kurkuma" i "orgona superfud kurkuma", koji sadrže 2-hlor etanol, a povučeni su u Hrvatskoj, nisu stigli do naše zemlje.

ВАНРЕДНА КОНТРОЛА  ЗБОГ ТУНЕ РИО МАРЕ: У Србији још нема опасне туњевине и производа од куркуме које је повукла Хрватска

Foto Promo

To su nam potvrdili u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da nisu dobili nikakvo upozorenje na ove proizvode, ali da su zbog tunjevine poslali veterinarsku inspekciju u kontrolu.

Hrvatska je povukla tunjevinu "rio mare", u maslinovom ulju, pakovanu 2x80 grama, jer postoji mogućnost da se pronađu komadići metala u sadržaju. U istom danu, komšije su sklonile i proizvode od kurkume, jer sadrže povišene količine pesticida. Uz to, mesara "Kudelić" iz Bedenice takođe je povukla svoje suhomesnate proizvode zbog nedozvoljenog prisustva pesticida etilen-oksida, u salamama, viršli i kobasici.

- Proizvodi sa kurkumom nisu stizali kod nas, nismo ih uvozili, niti je došla zvanična notifikacija Sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije RASFF - kažu u resornom ministarstvu. - Uprava za zaštitu bilja radi kontrolu bezbednosti pošiljaka hrane biljnog porekla, zajedno sa graničnom fitosanitarnom inspekcijom. Zakonom je definisano da ako subjekt u poslovanju hranom, kada ona više nije pod njegovom neposrednom kontrolom, osnovano sumnja ili utvrdi da je u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa nastala povreda propisanih uslova bezbednosti, dužan je da odmah pokrene postupak za povlačenje i o tome obavesti Ministarstvo.

Foto Promo

Takođe, ako je hrana došla do potrošača, kompanija je dužna da na efikasan i precizan način informiše potrošača o razlogu povlačenja hrane i zahteva od njega povraćaj, objasnili su nam u Ministarstvu poljoprivrede.

Inače, Hrvatska je nedavno povukla sladolede M&M, "tviks" i "snikers", a Srbija je zaustavila pošiljku ove poslastice, koja je pristigla iz Španije. Uvoznici ovih sladoleda za našu zemlju su "Frikom" i "Mark Balkan Ist Nami", a povučeni su zbog toga što sadrže kancerogeni etilen-oksid. Ove materije u hrani ne sme da bude uopšte.

KRASTAVAC SA PESTICIDIMA

SLOVENIJA je poslala RASFF obaveštenje o graničnoj kontroli svežeg krastavca iz Srbije, koji je sadržao povećane koncentracije pesticida Chlorpyriphos-ethyl. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da za sada nije stigla nikakva zvanična notifikacija da je ovo povrće zaustavljeno na granici, zbog pesticida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!