BROJNE KRIVINE "KORIDORA": Državna revizorska institucija kontrolisala poslovanje domaće putarske firme

S. B.

05. 08. 2021. u 08:00

"KORIDORI Srbije" tokom prethodne dve godine nisu se sasvim dražali slova Zakona o javnim nabavkama.

БРОЈНЕ КРИВИНЕ КОРИДОРА: Државна ревизорска институција контролисала пословање домаће путарске фирме

Foto Tanjug

Državna revizorska institucija češljala je njihovo poslovanje u 2019. i 2020. godini i utvrdila da su u skladu sa propisima potrošili oko 1,2 milijarde dinara. Propusti su otkriveni u slučaju 12 postupaka ukupne vrednosti od oko 58 miliona dinara.

Revizori su "Koridorima" dali šest preporuka. U obavezi su da u roku od 90 dana dostave odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama.

- "Koridori Srbije" nisu dokumentovali da su procenjene vrednosti kod šest postupaka javnih nabavki u iznosu od 27.416.665 dinara zasnovane na sprovedenom ispitivanju, istraživanju tržišta predmeta javne nabavke koje uključuju proveru cene, kvaliteta, perioda garancije održavanja i slično - navode revizori.

- Društvo je kod tri postupka javnih nabavki ugovorene vrednosti u iznosu od 15.660.666 dinara objavilo obaveštenje o zaključenom ugovoru u roku dužem od pet dana od dana zaključenja ugovora, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Kod tri postupka javnih nabavki procenjene vrednosti u iznosu od 14.500.000 dinara, Društvo nije sastavljalo konkursnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom.

Revizori napominju da "Koridori" nisu evidentirali i dokumentovali sve radnje tokom izvršenja javnih nabavki ugovorene vrednosti od 1,13 milijardi dinara. Kontrola je utvrdila i da su, na primer, "Koridori" u javnoj nabavci tehničkog pregleda leve trake auto-puta E75, u konkursnoj dokumentaciji odredili dodatni uslov za učešće u postupku.

Zahtevali su da je ponuđač tokom prethodnih pet godina ostvario prihode od pružanja usluga tehničkog pregleda državnih puteva IA reda u ukupnom iznosu od najmanje 14 miliona dinara, što nije u skladu sa zakonom.

SPORNE I DVE ODLUKE

U SLUČAJU tehničke kontrole projektne dokumentacije za izgradnju deonice auto-puta Niš

- Pločnik, postojale su dve odluke o pokretanju postupka. Prva iz novembra i druga iz decembra 2019. Prvom odlukom je procenjena vrednost utvrđena na pet miliona dinara, a drugom na 25 miliona dinara, po kojoj je i sproveden postupak javne nabavke. Inicijalno procenjena vrednost javne nabavke utvrđena je Planom nabavke za 2019, kada nije postojala mogućnost preciznog sagledavanja finansijskih aspekata. Izmenjena je procenjena vrednost, kao i vrsta postupka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!