VELIKE VESTI ZA SRPSKE ISTRAŽIVAČE: Institut za veštačku inteligenciju i kompanija Contitental potpisali Sporazum o saradnji

Novosti online

02. 08. 2021. u 20:54

NEDAVNO osnovani Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije i jedna od najuspešnijih multinacionalnih kompanija koje posluju u našoj zemlji Contitental, ozvaničili su realizaciju zajedničkih predstojećih aktivnosti potpisivanjem Sporazuma o naučnoistraživačkoj i poslovno-tehničkoj saradnji.

ВЕЛИКЕ ВЕСТИ ЗА СРПСКЕ ИСТРАЖИВАЧЕ: Институт за вештачку интелигенцију и компанија Contitental потписали Споразум о сарадњи

Foto: Novosti

Ovaj sporazum predstavlja prvi zvanični ugovor Instituta sa privredom i ujedno prvi značajni korak u ostvarenju njegove misije da doprinese saradnji nauke i privrede i pospeši transfer tehnologije u Srbiji.

Ovaj sporazum potpisali su dr Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta i Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia u ponedeljak 2. avgusta 2021. godine.

Tom prilikom dr Ćulibrk izjavio je da je Sporazum o saradnji veoma važan korak za Institut jer omogućava budućim istraživačima da od samog početka u fokus svojih istraživanja stave probleme od velikog praktičnog značaja.

- Veoma sam zadovoljan što je prva aktivnost u saradnji sa privredom našeg instituta upravo potpisivanje Sporazuma sa jednom uspešnom internacionalnom kompanijom kao što je Continental. Našim istraživačima na ovaj način omogućićemo da svoja znanja pretoče u komercijalna rešenja što će razvijati oblast veštačke inteligencije, ali i pružiti podršku inovativnim globalnim kompanijama koje su aktivne u Srbiji, a to su sve svakako prioriteti novoosnovanog Instituta. Vođeni zajedničkom vizijom, siguran sam da ćemo unaprediti oblast veštačke inteligencije u Srbiji - istakao je dr Ćulibrk. 

Foto: Novosti

Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia uoči potpisivanja je kazao  sledeće:

- U automobilskoj industriji se poslednjih godina sve više i više koriste rešenja iz oblasti veštačke inteligencije, posebno kada je reč o autonomnoj vožnji. Naša vizija u Continental Automotive Serbia je da diktiramo trendove  i da budemo najbolji u onome što radimo a naši inženjeri to već jesu. Srećni smo što započinjemo saradnju sa Istraživačko – razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije i sigurni smo da ćemo zajedno biti još uspešniji na međunarodnom automotiv tržištu.

Continental Automotive Serbia trenutno uglavnom razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI). To obuhvata širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju za putničke automobile i komercijalna vozila. 

Trenutno više od 600 inženjera radi na razvoju najinovativnijih tehnologija za auto industriju u Istraživačko razvojnom centru u Novom Sadu. Sa atraktivnim projektima iz oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju, kompanija je za manje od tri godine rada izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u zemlji. U martu je otvorila i svoju prvu fabriku u Novom Sadu u kojoj će se proizvoditi najmoderniji elektronski proizvodi za unutrašnjost vozila kao što su “head up display”, veliki ekrani, kamere u vozilu, kompleksni kokpit “high performance computer”. Krajem juna, takođe u Novom Sadu, Continental Automotive Serbia je počela izgradnju druge fabrike koja će biti četiri puta veća od nedavno otvorene i to će biti prva “high tech” fabrika u Novom Sadu. 

Naučnoistraživačka i poslovno-tehnička saradnja podrazumevaće, između ostalog, i realizaciju zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, razvoj proizvoda i proizvodnih programa i zajednički rad na komercijalnim projektima i projektima finansiranim od strane Evropske zajednice.

Podsećamo da je Institut, sa sedištem u Novom Sadu, u martu ove godine osnovala Vlada Republike Srbije na osnovu inicijative iz Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-25. godine. Takođe, nedavno je oformljen i Savetodavni odbor Instituta koji čine svetski prepoznati stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija iz naučnog okruženja i privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)