NIS: Ne odustajemo od naših ključnih projekata, kako u biznisu, tako i u društvenoj odgovornosti

Promo

21. 07. 2021. u 11:42

BRZO se prilagođavamo, ažuriramo svoje planove i sve je usmereno na razvoj i nova ulaganja. Nastavljamo da svoj uspeh delimo sa zajednicom u kojoj poslujemo, da ulažemo u mlade ljude i digitalizaciju - kaže Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, u intervjuu za Magazin Biznis.

НИС: Не одустајемо од наших кључних пројеката, како у бизнису, тако и у друштвеној одговорности

Foto: Promo

NIS je jedan od najvećih socijalnih investitora u Srbiji – kroz različite društveno odgovorne projekte, od 2009. godine do sada, uloženo je više od 4,1 milijarde dinara. Samo u prošloj godini, ova kompanija je u društveno odgovorne projekte uložila više od 290 miliona dinara, a prioritet je bila podrška zdravstvenim ustanovama i obrazovnom sistemu.

Kao primer Smirnov navodi program društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“, koji NIS sprovodi u saradnji sa lokalnim zajednicama u Srbiji od 2009. godine. Od tada je podržano više od 1.000 projekata i uloženo 1,4 milijarde dinara u projekte od značaja za razvoj kulture, obrazovanja i nauke, sporta, javnog zdravlja, socijalne zaštite i zaštite životne sredine u ovim zajednicama.
Ove godine NIS je izdvojio 107,5 miliona dinara za finansiranje projekata koji su usmereni na unapređenje zaštite životne sredine u 12 partnerskih gradova i opština koji su obuhvaćeni programom „Zajednici zajedno“ tokom  2021. godine.
- Program realizujemo uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, a sredstva će biti usmerena, na  primer, na uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, unapređenje energetske efikasnosti kroz zamenu stolarije, sređivanje krovova i fasada, uređenje javnih gradskih parkova, sadnju autohtonih vrsti biljaka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera i drugo - navodi Smirnov.

Foto: Promo

 

NIS svoje društveno odgovorne projekte godinama unazad uspešno realizuje i kroz program „Energija znanja“, koji podrazumeva saradnju sa školama i naučnim društvima u Srbiji, sa univerzitetima i fakultetima u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji, opremanje i adaptaciju kabineta u školama i na fakultetima u Srbiji i individualne programe – stipendiranje studenata.

- Program stipendiranja je, zapravo, naše ulaganje u razvoj visokoobrazovanog kadra za potrebe kompanije. NIS stipendira srpske studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji i do sada je stipendirano oko 130 studenata, od kojih je oko 50 već zaposleno u kompaniji - ističe Smirnov.
Posredstvom ovog programa, NIS sarađuje i sa vodećim fakultetima u zemlji u oblasti digitalizacije, a na Elektronskom fakultetu u Nišu prošle godine otvoren je prostor za realizaciju zajedničkih projekata na polju digitalizacije i novih tehnologija (coworking zona).
Svoje poslovne uspehe, način na koji se do njih dolazi, kao i napore da se osnaži zajednica u kojoj posluje, NIS transparentno predstavlja. S tim u vezi, Smirnov ističe da je NIS prva kompanija u Srbiji koja je objavila verifikovani Izveštaj o održivom razvoju u 2011. godini. U maju ove godine NIS je objavio 11. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju, čime je javnost obaveštena o aktivnostima kompanije tokom 2020. godine  – o poslovanju, ulaganjima u društveno odgovorne projekte, zaštiti životne sredine, zdravlju i bezbednosti na radu, kao i o razvoju ljudskih resursa.
Što se tiče kor biznisa, zamenik generalnog direktora navodi da svi osnovni projekti ostaju.
- Sledeći važan projekat u Rafineriji Pančevo je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga (FCC), koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i biće urađen u narednim godinama. Sve je usmereno na razvoj i nove investicije - ocenio je Vadim Smirnov u razgovoru za Magazin Biznis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)