NBS IZDALA HITNO UPOZORENJE: Važno obaveštenje građanima povodom izdavanja "prve srpske digitalne valute"

Novosti online

06. 07. 2021. u 18:04

NARODNA banka Srbije (NBS) oglasila se povodom oglašavanja i izdavanja "prve srpske digitalne valute".

НБС ИЗДАЛА ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Важно обавештење грађанима поводом издавања прве српске дигиталне валуте

D. Balšić

- Povodom navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta Narodna banka Srbije obaveštava javnost da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da Narodnoj banci Srbije nije do danas podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja - navodi se u saopštenju.

Narodna banka Srbije ukazuje na to da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Republici Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini („Službeni glasnik RS“, br. 153/2020), a da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje. Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti celokupna uložena sredstva.

- Ističemo i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara, a da će Narodna banka Srbije kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)