GAS IZ SRBIJE OD OKTOBRA ZA EVROPU: Spojen naš i mađarski gasovod kod Horgoša - svečano potpisani ugovori "Srbijagasa" i FGSZ

Jovanka Simić

05. 07. 2021. u 08:30

NA granici Srbije i Mađarske kod Horgoša, juče su spojene cevi gasovoda, što je bio glavni preduslov da prve količine gasa sa jedne na drugu stranu poteknu od 1. oktobra.

ГАС ИЗ СРБИЈЕ ОД ОКТОБРА ЗА ЕВРОПУ: Спојен наш и мађарски гасовод код Хоргоша - свечано потписани уговори Србијагаса и ФГСЗ

Foto Tanjug

Time je kompletan deo preko turske, bugarske, srpske teritorije i na ulazu u Mađarsku završen, a količina gasa koja na izlazu iz Crnog mora iznosi 15,75 milijardi metara kubnih, moći će da se koristi praktično u celoj srednjoj Evropi.

Ovo spajanje interkonektora na blok stanici od Bugarske preko Srbije sa mađarskim gasovodnim sistemom kod Horgoša, ozvaničeno je tako što je u prisustvu generalnog direktora JP "Srbijagas" Dušana Bajatovića, tehnički direktor ovog javnog preduzeća Aleksej Aleksejev predao potpisani ugovor generalnom direktoru mađarskog preduzeća FGSZ Ferencu Sabolču. Tim dokumentom precizirani su uslovi transporta gasa preko srpsko-mađarske granice.

Bajatović je kazao da je finalnom spajanju cevi prethodilo rešavanje mnogih tehničkih, ali i regulatornih detalja i u Briselu, a i u energetskoj zajednici, i sa nacionalnim službama.

- Mislim da smo to vrlo uspešno uradili. Projektom je završena kompresorska stanica u Srbiji, a pri kraju je još jedna u Bugarskoj, što znači da će naša zemlja od oktobra biti u mogućnosti da Mađarskoj isporuči sve potrebne količine gasa, a isto tako i drugim srednjoevropskim zemljama, ukoliko ih one budu tražile - najavio je Bajatović uz napomenu da će mađarske kolege već od danas biti u mogućnosti da prodaju određene kapacitete i poželeo im u tome uspeh.

Foto Tanjug

Bajatović je takođe rekao da mađarski partner garantuje da će srpska strana ovim projektom sve resurse u regionu moći da koristi:

- Zbog toga nam je važan ovaj interkonektor, odnosno postojanje ovog dvosmernog gasovoda, jer možemo da se širimo dalje i postanemo otvoreno tržište kao Mađarska.

Upitan postoji li interesovanje za kupovinu našeg gasa s obzirom na stanje u Ukrajini i remonte severnog gasovoda i gasovoda preko Poljske, Bajatović je bio kategoričan rekavši da to nikakve veze nema sa Ukrajinom jer ovo je novi pravac, nova diversifikacija koja otvara nove mogućnosti.

- Remont "Severnog" i "Turskog toka" kroz Crno more, prošao je bez ikakvih problema. Mađarska ima dovoljno skladišta, čini mi se na nivou sedam milijardi. Srbija će ove godine da završi na 750. Za nas je od izuzetne važnosti da je ovo u stvari interkonektor, neka vrsta dvosmernog gasovoda - naglasio je generalni direktor "Srbijagasa".

Foto V. N.

Podsetio je Bajatović na jučerašnjoj svečanosti i na januar 2009. godine, kada je našoj zemlji bila obustavljena isporuka gasa kada su nam solidarno pomogle Mađarska iz svojih skladišta i Nemačka, a najviše su se smrzli Bugari.

- Ovaj gasovod garantuje da se u slučaju geopolitičkih problema u gasnoj privredi, mi nikada više nećemo smrzavati. Sa druge strane, ovo su nove komercijalne mogućnosti, nove količine gasovoda i nova prilika da svi zaradimo. Ovo je nova bezbednost u snabdevanju gasom Srbije, Mađarske i Bugarske.

Kako je rekao Ferenc Sabolč, ovo "zlatno povezivanje" (zlatni var) srpskih i mađarskih gasnih cevi kod Horgoša, predstavlja finalizaciju projekta i početak snabdevanja gasom. Izrazio je nadu da će se odlična saradnja dveju zemalja nastaviti i ubuduće.

Foto Tanjug

PRESPORA GASIFIKACIJA

OSVRNUO se Bajatović i na aktuelnu gasifikaciju Srbije rekavši da je završeno oko 5.000 priključaka, ali da nije tim tempom zadovoljan.

- Postoji malo i nepoverenja prilikom prijave. Mi smo potpisali šest ugovora. Teško je izlaziti i raditi jedan po jedan priključak. Treba 20,30,40,50 ulica da bismo mi koliko toliko održali tu cenu, a da nismo na gubitku. Inače, ostaje ponuda "Srbijagasa" od 780 evra na tri godine u dinarima, bez kamate i na odvojen račun - rekao je čelni čovek "Srbijagasa".

NEMA POSKUPLjENjA

BEZ obzira na divljanje cene nafte na međunarodnom tržištu, Bajatović je juče imao ohrabrujuću vest da naredne jeseni gas za domaćinstva u Srbiji - neće poskupeti:

- Biće to malo na račun "Srbijagasa", ali mi nemamo ništa protiv jer dovoljno dobro poslujemo. U prvih šest meseci ove godine imali smo oko 6,4 milijarde dobiti.

DUŽINA TRASE

DUŽINA trase od Crnog mora do Mađarske iznosi 130 kilometara na turskoj teritoriji, 498 kroz Bugarsku , 403 kroz Srbiju, a do Varošfelda u Mađarskoj će iznositi oko 85 kilometara.

Godišnji kapacitet gasovoda koji prolazi kroz Srbiju iznosi oko 13 milijardi kubnih metara. Prečnik gasovoda je 1.200 mm, a maksimalni pritisak 75 bara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)