ŠOLAK DUŽAN 3,3 MILIJARDE EVRA: Telekom Srbija demantuje navode o lošem poslovanju

E. V. N.

02. 07. 2021. u 16:11

"TELEKOM Srbija" demantuje navode o lošim poslovnim rezultatima, koji su se ovih dana pojavljivali u određenim medijama.

ШОЛАК ДУЖАН 3,3 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Телеком Србија демантује наводе о лошем пословању

Arhiva

Iz ove kompanije poručuju da je reč o štampi i televiziji, koji su u vlasništvu, ili su povezani sa Draganom Šolakom i "Junajted grupom". Istovremeno ukazuju na veliku zaduženost svog konkurenta.

"Telekom Srbija" tvrdi da je upravo Šolakova grupacija u nezavidnoj finansijkoj situaciji - duguju 3,3 milijarde evra i imaju gubvitak u poslovanju od 73 miliona evra.

- Najnoviji pokušaj podmetanja "Telekomu", u vezi sa izveštajem o poslovanju ove državne kompanije u prethodnoj godini, lansiran preko medija koji su sa Šolakom povezani i u njegovom vlasništvu, ima za cilj upravo pokušaj skretanja pažnje javnosti sa katastrofalnih poslovnih bilansa "Junajted grupe", sa centralom u Luksemburgu - navode iz "Telekoma Srbije".

PRITISAK TRŽIŠTA

NA telekomunikacionom tržištu je velika konkurencija. Neprekidna je trka za novom tehnologijom.

- Veliki je pritisak pod kojim se nalaze prihodi "Junajted grupe", mora se ulagati sve više - kažu u "Telekomu".

- I sve to sve uz ogroman stepen zaduženosti po nepovoljnim uslovima, jasni su razlozi za maksimalnu nervozu Dragana Šolaka i njegovog menadžmenta, ali i većinskog vlasnika BC Partners.

- Šolakovo cartsvo nalazi se na rubu propasti. Kako bi finansirali svoje širenje u regionu bivše Jugoslavije, ali i u Bugarskoj i Grčkoj, kao i brojne kupovine i osnivanja medijskih i telekomunikacionih kompanija, Dragan Šolak i "Junajted grupa" su u prethodnom periodu investirali 500 miliona evra sopstvenog kapitala i zadužili se za katastrofalnih 3,3 milijarde evra. Zaduženje "Junajted grupe" je išlo uglavnom preko izdavanja obveznica, pri čemu je efektivna kamatna stopa koju paćaju 3,8 odsto, dok je kod većine evropskih operatera, po pravilu ispod jedan odsto.

Kako dalje objašnjavaju, "Junajted grupa" će 2024. godine morati da isplati prvu ratu od 425 miliona evra. Godinu kasnije na naplatu im dospeva 500 miliona evra, a 2026. godine čak 1.050 miliona evra. Dve sledeće godine treba da plate još ukupno 1,27 milijardi evra.

- Okosnica Šolakovog carstva je kompanija "Junajted medija", u čijem su vlasništvu N1, "Nova" "Sport klub", "Danas", a njihovi poslovni rezultati padaju drugu godinu za redom, pa su joj prihodi u 2020. godini smanjeni za pet odsto - tvrdi "Telekom Srbija". - Sa profitom je u minusu za čak sedam odsto. U ove podatke još nisu ušli dramatični gubici korisnika koje je "Junajted medija" doživela u proteklih godinu dana širom regiona. TV kanale N1, "Sport klub" i ostale sada gleda 700.000 ljudi manje. Praktično svuda u regionu, poput Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, gde su kablovski operateri izbacili iz ponude "Sport klub", u zamenu su uzeli kanale "Arena sport" u našem vlasništvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna