RAST U ISTOČNOJ EVROPI 1,9 ODSTO: Izveštaj Svetske banke o globalnim ekonomskim kretanjima

S. B.

09. 06. 2021. u 16:19

ZA 2021. se predviđa rast ekonomije Evrope i centralne Azije po stopi od 3,9 odsto, što je više od očekivanog, delimično usled oporavka u zoni evra, pokazuje najnoviji izveštaj Svetske banke.

РАСТ У ИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ 1,9 ОДСТО: Извештај Светске банке о глобалним економским кретањима

Foto EPA

Međutim, izgledi su i dalje neizvesni, uzimajući u obzir nedavno pogoršanje pandemije, restriktivniju makroekonomsku politiku, povećanu političku nesigurnost i geopolitičke tenzije.

Ostvarenje ove prognoze zavisi od ubrzanja vakcinacije u drugoj polovini godine u najvećim ekonomijama regiona. Očekuje se stabilizacija stope rasta na nivou od 3,9% u 2022. Međutim, predviđa se da će BDP po glavi stanovnika biti za 5,3% niži od nivoa očekivanog pre izbijanja pandemije.

Prema projekcijama, privredni rast u Rusiji, najvećoj ekonomiji ovog regiona, dostići će u 2021. godini 3,2%, podstaknut jačanjem domaće tražnje i rastom cena energenata. Na ove prognoze mogu negativno uticati makroekonomska politika restriktivnija od očekivane i eskalacija geopolitičkih tenzija u 2021. Očekuje se da će rast u 2022. ostati stabilan na 3,2%. U Turskoj, drugoj po veličini ekonomiji u regionu, rast će prema projekcijama dostići 5% u 2021. zbog povećane inostrane tražnje koja će pozitivno uticati na izvoz, nakon čega će u 2022. usporiti na 4,5%.

U Centralnoj Evropi se prognozira stopa rasta od 4,6%, kako u 2021. tako i u 2022, čemu će doprineti oporavak trgovine. U Istočnoj Evropi se očekuje povećanje stope rasta na 1,9% u 2021. i 2,8% u 2022, budući da je oporavak ograničen geopolitičkim tenzijama, niskom domaćom tražnjom i strukturnim slabostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)