IZRAELSKOM MANDATARU SRBIJA DUGUJE OTETU KUĆU: Jair Lapid potiče iz porodice novosadskih Jevreja i ima pravo na restituciju imovine

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

22. 05. 2021. u 06:00

MANDATAR za sastav izraelske vlade Jair Lapid ima pravo na povraćaj imovine u Srbiji - potvrđeno je "Novostima" u Agenciji za restituciju!

ИЗРАЕЛСКОМ МАНДАТАРУ СРБИЈА ДУГУЈЕ ОТЕТУ КУЋУ: Јаир Лапид потиче из породице новосадских Јевреја и има право на реституцију имовине

Foto N. Karlić

Njegovoj porodici, tačnije baki Katalini Lampel i ocu Tomislavu, posle Drugog svetskog rata oduzet je udeo u zgradi u Novom Sadu, u Ulici Stevana Musića 5.

- Danas je samo jedan stan ostao u državnoj svojini i njega smo vratili Jevrejskoj opštini Novi Sad. Rešenje je pravosnažno. Ostali posebni fizički delovi zgrade su u privatnoj svojini, te nisu ni mogli biti predmet vraćanja u naturalnom obliku - kažu u Agenciji.

Kako objašnjavaju, u skladu sa odredbama Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika, ukoliko se ipak pojavi preživeli potomak čija je imovina vraćena jevrejskoj opštini i obrati se sa zahtevom za prenos prava svojine na imovini, postoji obaveza prenošenja tog prava.

- Jevrejska opština je dužna da tu obavezu izvrši u roku od mesec dana od dana prijema zahteva zakonskog naslednika, a on ovo svoje pravo može ostvariti i sudskim putem. To znači da bi Jair Lapid i njegova sestra mogli da potražuju vraćanje dela stana, koji je već dat u restituciji JO Novi Sad - ističu u Agenciji.

Jair Lapid, Foto EPA

Jair Lapid je poznati izraelski političar, glumac, novinar, književnik i bivši televizijski voditelj. Osnivač je stranke Ješ Atid, koja je nakon parlamentarnih izbora 2013. postala druga najveća stranka u Knesetu. Njegov otac Jozef Tomi Lapid bio je poznati izraelski novinar i političar. Rođen je 1931. pod imenom Tomislav Lampel u Novom Sadu, a posle Drugog svetskog rata, tačnije 1948, preselio se u Izrael sa majkom Katalinom.

VRAĆENO 139 NEKRETNINA

PREMA Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta, do sada je 139 nekretnina koje su pripadale Jevrejima iz Srbije, stradalim tokom Drugog svetskog rata, vraćeno jevrejskim opštinama. Najviše ih je u Beogradu i Vojvodini. Najveći broj ovih Jevreja stradao je u logorima Sajmište i Topovske šupe (na teritoriji današnjeg Beograda), kao i u Aušvicu.

Njegovog oca Belu Lampela, poznatog advokata, mađarska okupaciona policija odvela je 1941. u logor, odakle se nije vratio.

NOVOSAĐANIN Jozef Tomi Lapid, Foto Arhiva

Tomislav je u Izraelu promenio ime u Jozef (Tomi) Lapid. Između ostalog, bio je ministar pravde u vladi Ariela Šarona, a oženio se poznatom književnicom Šulamit Lapid, čija je knjiga "Nakit" prevedena i u Srbiji. Predsedavao je bordu direktora memorijalnog centra "Jad Vašem". Preminuo je 2008. u Tel Avivu i iza sebe ostavio suprugu, sina Jaira i kćerku Merav.

Zanimljivo je i da je, u martu 2011. godine, ulica Nova 30 u Veterniku preimenovana u Ulicu Jozefa Tomija Lapida. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo