PREČICOM DO MESTA "BESMRTNIKA" SANU: U odeljenjima Srpske akademije nauka i umetnosti pri kraju izjašnjavanje o kandidatima

I. MIĆEVIĆ - LJ. BEGENIŠIĆ

18. 05. 2021. u 09:30

NA odeljenjima Srpske akademije nauka i umetnosti odvija se poslednji krug glasanja na osnovu koga će biti poznato koji kandidati će dobiti podršku za prolaz na Skupštinu, koja donosi konačnu odluku o članstvu.

ПРЕЧИЦОМ ДО МЕСТА БЕСМРТНИКА САНУ: У одељењима Српске академије наука и уметности при крају изјашњавање о кандидатима

Foto. V. N.

Prema proceduri, do kraja maja sva odeljenja treba da pošalju svoje predloge.

Na Odeljenju društvenih nauka za danas je zakazan treći i poslednji krug glasanja o kandidatima koje je predložilo odeljenje i prvi krug izjašnjavanja o predloženim ličnostima koje su kandidovale institucije sa strane. Odeljenje je predložilo: sociologa religije Dragoljuba Đorđevića, antropologa Bojana Jovanovića, filozofa i hemičara Iliju Marića i demografa Mirjanu Rašević. Sa strane su predloženi: filozof Miloš Arsenijević, kulturolog Milena Dragićević Šešić, filozof Dragan Žunić, sociolog LJubiša Mitrović i psiholog Snežana Smederevac. Na listi je i filozof sporta Aleksandar Kerković, koji je sa svoje 92 godine najstariji predloženi kandidat.

Da bi neko prošao na Skupštini SANU, treba da dobije dve trećine glasova članova odeljenja, a društveno broji - sedam članova. Ako kandidat dobije četiri glasa on prolazi, ali bez podrške odeljenja, a ako dobije više od toga, dalje nastavlja zaogrnut odeljenskim autoritetom.

- Bilo bi dobro da se o kandidatima sa strane najpre raspravljalo, pa tek onda da se glasa. Trebalo bi proveriti njihov naučni doprinos svakog od njih, pa i da li je verodostojno ono što je napisano u prijavama - kaže, za "Novosti", član Odbora društvenih nauka akademik Časlav Ocić. - Na našem odeljenju ima slučajeva da je u prijavi navedeno da kandidat ima određeni broj knjiga, a da se ispostavi da su to zapravo samo članci. Bibliografske jedinice pogrešno su klasifikovane ili nije naveden broj stranica, pa ne znamo kom žanru delo pripada, niti da li je reč o knjigama ili separatima. Zbog takvih kandidata, neki drugi, bolji, nisu dobili šansu.

Foto: N. Fifić

Ocić tvrdi i da se na glasanje vrši veliki spoljni uticaj i kao primer navodi slučaj sociologa, profesora Filozofskog fakulteta Slobodana Antonića.

- Na sednici u decembru on je dobio podršku petoro od sedmoro članova odeljenja, a u januaru je dobio samo dva glasa i nema ga među kandidatima. Kako je moguće da su ti ljudi tako brzo promenili mišljenje o kandidatu - pita se Ocić.

PROCEDURA

ODELJENJA će do kraja maja poslati predloge kandidata, a u junu se predlozi prosleđuju Predsedništvu. Potom će, u septembru, sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedelje trajati rok za dostavljanje primedaba. Konačno, u oktobru će se svi članovi SANU upoznati sa predlozima, a glavni izbori će se održati 4. novembra, na Izbornoj skupštini.

I na drugim odeljenjima priprema se poslednji krug glasanja. Na Odeljenju umetnosti, koje je nastalo preimenovanjem odeljenja likovne i muzičke umetnosti, prethodni krug prošli su reditelj Dejan Mijač, scenograf Miodrag Tabački, vajar Mrđan Bajić, fotograf Branimir Karanović i slikar Aleksandar Đurić. NJih je predložilo odeljenje, a prilikom sledećeg glasanja, koje je zakazano za sredinu naredne sedmice, odlučivaće se i o kandidatima koje su predložile institucije sa strane.

Kako su "Novosti" već pisale, na glasanju Odeljenja za jezik i književnost, od 15 predloženih kandidata za buduće dopisne akademike, dovoljan broj glasova dobila su samo trojica: Mihajlo Pantić, Miodrag Loma i Milivoje Nenin.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)