SMRTI BEBA U SKOPLJU I DALJE SUMNJIVE: Više tužilaštvo u Vranju sve bliže epilogu rada po prijavama za krađu novorođenčadi

J. STOJKOVIĆ

18. 05. 2021. u 12:30

VIŠE javno tužilaštvo u Vranju, za nešto više od godinu dana, primilo je 36 prijava kojima roditelji sumnjaju u krađu beba.

СМРТИ БЕБА У СКОПЉУ И ДАЉЕ СУМЊИВЕ: Више тужилаштво у Врању све ближе епилогу рада по пријавама за крађу новорођенчади

Foto: G. Šljivić

Krivične prijave se odnose na krivična dela trgovina ljudima i trgovina maloletnim licima radi usvojenja. Većina ovih slučajeva na putu je konačnog rasvetljavanja.

Tužilac Višeg tužilaštva u Vranju Danijela Trajković kaže da se u svakom predmetu postupa sa puno pažnje, ali da je reč o obimnom poslu, naročito u prikupljanju medicinske dokumentacije, jer slučajevi datiraju od 1965. godine do 2009. godine.

- Povodom 35 prijava u 2020. i jedne prijave iz ove godine urađeno je 19 veštačenja, a osam prijava je odbačeno zbog nedostatka dokaza, od kojih na pet nije bilo prigovora. U tri slučaja je zatražena međunarodna pravna pomoć. Navodi iz devet prijava su proveravani u vranjskom Zdravstvenom centru, a za dva slučaja u KC Niš - nabraja Trajkovićeva.

Prema njenim rečima, kod svih slučajeva gde su odbačene prijave pribavljena je kompletna medicinska dokumentacija o lečenju porodilje i novorođenčeta, postoje prijave i potvrde smrti. Uredna je evidencija u matičnim službama, a ni u Centru za socijalni rad nije bilo usvajanja u periodu na koji se prijave odnose.

- Na osnovu medicinskog veštačenja skoro u svim slučajevima je utvrđeno da se radilo o prevremenom porođaju, da su bebe rođene male sa nerazvijenim disajnim organima - pojašnjava tužiteljka Trajković.

Zanimljivo je da su tri bebe upućivane u Klinički centar Skoplje i da je smrt tamo nastupila.

PROTOKOLI I KALUPI

KADA je reč o porođajima u Vranju, utvrdili smo da se protokoli umrlih i obdukcija vode od 1987. godine, a parafinski kalupi se čuvaju tek od 2002. godine - objašnjava tužilac Danijela Trajković.

U jednom predmetu tužilaštvo je, nakon pribavljanja kalupa i veštačenja Zavoda za sudsku medicinu, uspelo da utvrdi da se biološki materijali majke i bebe u potpunosti poklapaju.

- Zbog toga smo uputili međunarodne zamolnice za pribavljanje tamošnje medicinske dokumentacije o lečenju i smrti beba - kaže Trajkovićeva.

U mnogo slučajeva nedostaju dosijei, pa se dokumenta pribavljaju preko Zdravstvenog centra, Istorijskog arhiva, a u nekim slučajevima uključuje se i zdravstvena inspekcija. Ovu proceduru usporila je aktuelna pandemija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024