"NIJE MI JASNO KAKO VAM NIJE JASNO“: Meteorolog Todorović objašnjava - šta nam govori vremenska prognoza za maj

Novosti onlajn

17. 05. 2021. u 12:24

METEOROLOG Nedeljko Todorović kaže da trenutne vremenske prilike, sa temperaturama koje se "šetaju" gore-dole, zapravo karakteritične za maj.

НИЈЕ МИ ЈАСНО КАКО ВАМ НИЈЕ ЈАСНО“: Метеоролог Тодоровић објашњава - шта нам говори временска прогноза за мај

Foto: D.B.

- Meni nije jasno, kako vama nije jasno - našalio se on.

Todorović je za TV Prva objasnio da se tlo nije dovoljno zagrejalo, i da će to što ljudi očekuju da se desi, da nose istu majicu ujutru i uveče, biti tek kada dođe leto.

Maj je mesec sa dosta kiše, i to je uobičajeno, dodao je on, napominjući da je tako i poslednjih sto godina.

- U maju mesecu noći i jutra su sveža, danju ako izgura 22 stepena je prosečna temperatura. Da krenete ujutru u majici, a da se vratie uveče po istom stilu oblačenja, to je tek kad dođe pravo leto - jun, jul i avgust. Potrebno je da se tlo zagreje, a ono još nije. Vazduh se u suštini greje od tla. Zbog nedovoljne temperature, noći su još sveže - pojasnio je on.

On je kazao da do kraja maja nema ujednačene temperature, kao na leto.

- U Beogradu od juna meseca, pa do početka septembra jutarnja će biti do 18 stepeni, a danju uobičajeno od 30 i nešto, pa malo osveži. U maju je što se tiče temperature na nižem stepenu - rekao je Todorović.

Todorović je naveo da će južnije u Srbiji biti suvo vreme danas, ali posle podne lokalno očekuje se nepogoda, jači vetar i grad.

U Srbiji su danas ponegde moguće kratkotrajne vremenske nepogode - obilniji pljuskovi sa grmljavinom, pojava sugradice i grada i jak, olujni vetar zapadnog i severozapadnog pravca, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). 

Vreme će biti umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Duvaće slab i umeren vetar, u planinskim predelima povremeno i jak, južni i jugozapadni. Vetar će od sredine dana biti u pojačanju i u skretanju na zapadni i severozapadni pravac. Najniža temperatura biće od devet do 14, najviša od 18 na severozapadu do 25 stepeni na jugoistoku Srbije.

U Beogradu će danas biti pretežno oblačno vreme sa kišom, posle podne i sa lokalno obilnijim pljuskovima sa grmljavinom.

Duvaće slab i umeren, južni i jugozapadni vetar, koji će od sredine dana biti u pojačanju i u skretanju na zapadni i severozapadni pravac. Najniža temperatura biće oko 14, najviša oko 22 stepena.

Uveče se očekuje slabljenje i postepeni prestanak padavina uz smanjenje oblačnosti. Meteorološke prilike će biti nepovoljne za sve osetljive osobe, naročito za astmatičare i srčane bolesnike. Moguće meteoropatske reakcije su glavobolja i nervoza.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...