BEZ NAGLOG POPUŠTANJA? Krizni štab za borbu protiv virusa korona danas raspravlja o merama koje će se primenjivati verovatno od 1. juna

B. R.

14. 05. 2021. u 08:00

KRIZNI štab za borbu protiv kovida 19 danas bi, na sednici zakazanoj za 15.30, mogao da predloži dodatno ublažavanje epidemioloških mera, ali bez velikog, naglog popuštanja, i najverovatnije sa odloženom primenom tek od 1. juna.

БЕЗ НАГЛОГ ПОПУШТАЊА? Кризни штаб за борбу против вируса корона данас расправља о мерама које ће се примењивати вероватно од 1. јуна

Foto Tanjug

Za svadbe i velike proslave, prema mišljenju medicinskog dela štaba, epidemiološka situacija nije još dovoljno stabilizovana, pa će se sa odobravanjem ovakvih događaja, najverovatnije, sačekati do kraja juna. Mogao bi da se podigne limit za javna okupljanja, koji je sada do petoro ljudi.

Broj pozitivnih u četvrtak je pao na 901, ali testirano je opet više od 12.000 ljudi, a od posledica kovida za dan je preminulo još 18 pacijenata.

- Na sednici Kriznog štaba biće urađena detaljna analiza i presek stanja u vezi sa brojevima zaraženih virusom korona i na osnovu toga donosićemo dalje odluke - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. - Sednica je pomerena na kraj sedmice kako bi se videli brojevi novozaraženih posle uskršnjih praznika, s obzirom na to da se nisu toliko poštovale mere i da su se ljudi više družili i okupljali.

Ministar je naveo da će se maksimalno izaći u susret građanima, da se mora voditi računa o ekonomiji, ali pre svega o zdravlju i životima ljudi.

- Najsigurniji način da što pre izađemo iz ove situacije je da se vakcinišemo - poručio je Lončar.

U Srbiji je dosad ukupno dato 3.897.314 doza vakcina protiv virusa korona, a obe doze je primilo 1.687.579 građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mina

14.05.2021. 08:22

Nema popuštanja mera, čim oni najavljuju treću dozu vakcine, priznaju da prethodna vakcinacija ne deluje. Stigli su novi sojevi, ide kod nas novi talas, biće kao u martu!