KORONA SE ODJAVLJUJE! Profesor Kočović izneo najnoviju prognozu - evo kada će broj zaraženih drastično pasti

Novosti online

05. 05. 2021. u 10:44

PROFESOR Petar Kočović rekao je da bi 25. jun mogao da bude dan kad će situacija sa epidemijom biti značajno povoljnija i kad će broj zaraženih biti mali.

КОРОНА СЕ ОДЈАВЉУЈЕ! Професор Кочовић изнео најновију прогнозу - ево када ће број заражених драстично пасти

Foto: Depositphotos/Printscreen

Stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj, naglasio je da se korona polako odjavljuje, ali da postoji šansa da se ponovo prijavi.

- Krajem juna bi trebalo da padnemo na očekivano mali broj zaraženih. Ipak je za proračune broj zaraženih kriterijum broj jedan, a onda broj vakcinisanih, jer mogu da se blago zaraze - naveo je Kočović i naglasio da bi 25. jun mogao da bude datum kada će brojke biti niske.

Objasnio je da se do tih podataka dolazi koristeći dnevni broj inficiranih, a taj trend ide talasasto, tako da je isproban veći broj kriva (binarna, Fišerova...) i videlo se da je Gausova kriva najpribližnija, tako da se ona koristi.

Profesor Kočović kaže da do sada nije nijednom tačno pogodio datum, ali je bio najpribližniji.

- Ne očekujemo da će biti dramatičnih izmena u broju zaraženih. Padaju brojevi poprilično dobro. Poprilično dobro padaju brojevi u celoj Evropi - naveo je Kočović

Kaže da su upoređivali broj zaraženih na 100.000 stanovnika i da se na taj način može meriti Rusija i San Marino. Najproblematičnije zemlje su Turska, Francuska, Hrvatska, a zatim Holandija, Švedska i Litvanija.

- Island, Rusija, Severna Irska i Albanija su zemlje u kojima je situacija dobra - rekao je profesor i dodao da se Srbija nalazi u sredini, a što se tiče okruženja Slovenija i Hrvatska su lošije od nas.

Podsetio je da sada imamo osam puta više zaraženih nego na današnji dan 2020. godine i rekao da to ukazuje da treba da budemo oprezni. Kad je reč o proračunu kolektivnog imuniteta, Kočović kaže da je on diskutabilan i zavisi od gustine naseljenosti regiona.

- Imamo ispred sebe ponašanje Izraela. Vidimo da su relaksirali mere kad je prošlo tri nedelje od revakcinacije 33 odsto stanovništva. Imali su dominantnu Fajzer vakcinu - naveo je Kočović i rekao da je Srbija po istom modelu na 17,5 posto.

Naveo je da bi 11. jula trebalo da budemo na 33 odsto, a 13. novembra na 61 procenat.

Najbitniji datum isteka sertifikata

Kočović je govorio i o mogućnostima za letovanje.

- Turističke agencije nude mahom mediteranske zemlje. Francuska i Turska su u najvećem problemu. Ali Egipat i Alžir imaju malo zaraženih, Maroko je u redu, a kod ostalih zemalja bi sačekao da se spusti broj - naveo je Kočović i apelovao na oprez pri izboru mesta i vremena.

Kočović je rekao da je Evropska komisija dala predlog za digitalni zeleni sertifikat koji će biti besplatan i biće u dve boje - zelena za one koji su se vakcinisali sa dve doze i narandžasta boja za one koji su preležali koronu.

Kaže da je najbitniji datum isteka ovog sertifikata i sa tim će se ići u zemlje EU.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)