ODLOŽEN ZAKON O GEJ ZAJEDNICAMA: Koalicija za prirodnu porodicu na konferenciji kritikovala tri propisa iz oblasti ljudskih prava

Lj. BEGENIŠIĆ

29. 04. 2021. u 21:31

ZAKONE o rodnoj ravnopravnosti i o zabrani diskriminacije usvojila je Vlada i uskoro će stići u Skupštinu, dok treći propis - Zakon o istopolnim zajednicama nije prošao kroz Vladu, i na putu je da bude stavljen ad akta. Protiv njega su se pobunile sve verske zajednice, a i većina građana je protiv.

ОДЛОЖЕН ЗАКОН О ГЕЈ ЗАЈЕДНИЦАМА: Коалиција за природну породицу на конференцији критиковала три прописа из области људских права

Đurković, Stajić i Antonić / Foto M. C.

Ovo je u četvrtak rekao dr Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije, na konferenciji za medije Koalicije za prirodnu porodicu, na kojoj je ocenjeno i da bi usvajanje ovih propisa predstavljalo udar ne samo na porodicu, nego i na osnove liberalnog društva.

- Protiv je i većina građana Srbije, od kojih su 90 odsto vernici i oni su protiv nasilnog pokušaja da manjina ukine pravo većine - rekao je Đurković.

On je naveo da je iz Zakona o zabrani diskriminacije izbačen član 18 koji je predviđao da pripadnici verskih zajednica ne smeju izvan ckvenih prostorija da iznose stavove kojima se kritikuju homoseksualci.

- Zakoni o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije usvajaju se ogromnom brzinom, ovo je blickrig, oni vraćaju komunizam i verbalni delikt, pravljeni su u stranim ambasadama i neko je hteo da ih preko ministarke Čomić nametne narodu i vladajućoj većini - rekao je Đurković. - Njima se ukida sloboda govora i izražavanja, a naučnici neće smeti da govore i pišu ono što misle. Bilo kakvo iznošenje mišljenja koje bi predstavljalo kritiku odredaba ovih propisa može se podvesti pod diskriminaciju i kršenje zakona.

Profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić ocenio je da ovi zakoni, zbog brzine kojom se usvajaju i načina na koji su pisani, nemaju demokratski kapacitet, jer nije bilo valjane javne rasprave niti argumenata protiv njih.

- Zakon o istopolnim zajednicama je zapravo prekopiran zakon kojim se regulišu porodični odnosi, osim što im je u ovoj fazi onemogućeno da usvajaju decu. To je sada protiv Ustava, međutim, sa promenama Ustava verovatno bi se i to menjalo - rekao je Antonić.

Učesnici konferencije kao opasnost naveli su mogućnost da se dugoročno kao normalno uvede rodoskvrnuće i incestuozne veze.

Video-linkom učesnicima su se obratili i režiser Emir Kusturica, pesnik Matija Bećković i profesor Vladimir Dimitrijević. Kusturica smatra da je ovde reč o jurišu da se promeni socijalno biće, ukine sloboda koju smo imali i da usvojimo zakone koji ruše pravoslavnu kulturu.

Matija Bećković je istakao da u Srbiji više ljudi umire nego što se rađa, te da nam zakoni poput onog o istopolnim brakovima nisu potrebni, jer tome dodatno doprinose, dok je prof. Vladimir Dimitrijević ocenio da borba za porodične vrednosti mora da bude odlučna i temeljna, i pozvao sve vernike svih religija da se toj borbi pridruže.

USKLAĐENI AKTI

IZMENE zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti u skladu su sa Ustavom i otvorenošću našeg društva, izjavila je u četvrtak u parlamentu premijerka Ana Brnabić, preneo je Tanjug. Ona je navela da misli da su oni u skladu sa Ustavom, te da duboko veruje da su u duhu tradicije našeg naroda koji je, kaže, uvek bio otvoren i tolerantan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri