NEMA BORAVKA ZA ĐAKE PETAKE: Sindikat predlaže angažovanje dodatnih nastavnika, ministar traži da budu realni

Lj. B.

22. 04. 2021. u 09:12

SVI đaci do 12 godina treba da imaju obezbeđen produženi boravak u školi, bez obzira na to u koji razred idu, jer je i zakonom predviđeno da deca do tog uzrasta treba da imaju nadzor.

НЕМА БОРАВКА ЗА ЂАКЕ ПЕТАКЕ: Синдикат предлаже ангажовање додатних наставника, министар тражи да буду реални

Foto I. Marinković

Naročito je važno da se boravak obezbedi za učenike trećeg i četvrtog razreda, pošto oni sada nemaju siguran produženi boravak, kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Ona dodaje da bi za to trebalo zaposliti nove učitelje i obezbediti adekvatan prostor.

Ipak, realnost je drugačija, a ovi zahtevi samo spisak lepih želja prosvetnih sindikalaca.

- Poslednjih godina, zbog zabrane zapošljavanja i ekonomske situacije, Ministarstvo odobrava i finansira samo grupe produženog boravka za prvi i drugi razred. Pojedine lokalne samouprave finansiraju i za treći i četvrti razred - kažu u Ministarstvu prosvete i podsećaju da zakon nalaže da roditelj ne sme bez nadzora ostavljati dete predškolskog uzrasta.

I ministar prosvete Branko Ružić poručio je da je svaka konstruktivna ideja sindikata dobrodošla, ali oni moraju biti realni kada nešto traže.

- Mi njihove predloge sagledavamo na dobronameran način, što očekujemo i od njih kada izlaze sa idejama - rekao je Ružić.

U sindikatima, međutim, ističu da su roditelji učenika trećeg i četvrtog razreda bili prinuđeni i pre pandemije, a i sada, da se dovijaju na različite načine u pogledu brige nad decom u periodu dok su oni na poslu. Zato su pozvali ministra Ružića da od 1. septembra da odobrenje svim školama da otvore odeljenja produženog boravka za učenike do 12 godina čija su oba roditelja zaposlena.

VELIKA GUŽVA

U VREME pandemije deca u boravku su sva zajedno, na malim prostorima i kakve koristi ima od toga što su tokom nastave podeljena u grupe - pita se Jasna Janković. Ona tvrdi da u boravku bude i 30 đaka u jednoj učionici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)