MAJKA ZARAZILA BEBU U TRUDNOĆI: Novorođenče iz Kragujevca priključeno na respirator - Lekari ističu da je to najteži zabeleženi slučaj

Novosti onlajn

16. 04. 2021. u 16:16

LEKARI kragujevačke Klinike za neonatologiju bore se za život novorođenčeta koje je na svet došlo pre sedam dana, zaraženo koronom.

МАЈКА ЗАРАЗИЛА БЕБУ У ТРУДНОЋИ: Новорођенче из Крагујевца прикључено на респиратор - Лекари истичу да је то најтежи забележени случај

Foto: Depositphotos

To je prva beba u ovom delu Srbije koja je priključena na respirator.

Prema rečima načelnice Klinike za neonatologiju dr Dragane Ristić, porodilja, majka deteta, je iz Trstenika, a porodila se u Kraljevu. Nije znala da je zaražena, jer bila asimptomatski nosilac virusa.

- Koronu je prenela bebi u trudnoći, verovatno preko placente. Odmah nakon rođenja, beba je u prvih tri sata razvila temperaturu i poremećaj disanja. U Kraljevu je urađen antigenski test koji je pokazao covid. Prvog dana je dete prebačeno kod nas, u Kragujevački klinički centar, gde je potvđen i PCR test.

Novorođenče je na respiratoru, na veštačkim plućima. Još uvek nije u stabilnom stanju, životno je ugroženo, jer ima komplikacije kovida koje postoje. Ima zapaljenjske parametre koji govore da je u Citokinskoj oluji, koja može da bude fatalna, kaže dr Ristić.

Ovo je, prema rečima lekara, najteži do sada slučaj kovida kod dece u ovom delu Srbije.

Do sada su deca, koja su bila zaražena, imala lakše simptome - temperaturu, curenje nosa ili retko lakši oblik upale pluća.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)