DOKTOR TIODOROVIĆ O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI: Srbija će odlučivati shodno stavu Evrope i sveta

Novosti online

09. 04. 2021. u 10:03

ČLAN Kriznog štaba Branislav Tiodorović istakao je danas da će Srbija, shodno stavu Evrope i sveta, odlučivati o obaveznosti vakcinacije.

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ О ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ: Србија ће одлучивати сходно ставу Европе и света

Foto: Tanjug

Tiodorović je, odgovarajući na pitanje vezano za jučerašnju odluku Evropskog suda koji je prihvatio stanovište Češke o obaveznoj vakcinaciji dece, kazao da oba odgovara našim odlukama od ranije, da deca koja treba da idu u školu i obdaništa treba da budu vakcinisana.

Tiodorović je kazao da postoji čista situacija u vezi obaveznih vakcina, kojih ima u Srbiji.

Odluka Evropskog suda, dodaje, ne odnosi se na vakcinu protiv korona virusa.

Kaže da će Srbija kada je u pitanju vakcinacija protiv korona virusa odlučivati shodno onome što je stav Evrope i sveta, a što je zasnovano na nauci.

Međutim ističe da je apsolutna preporuka za zdravstvene radnike da moraju biti vakcinisani, i to svi koji nemaju neki zdravstveni problem zbog kojeg to ne bi mogli učiniti.

- I danas je jasno Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno određeno da ne možete mati mogućnost da zdravstveni radnik koji nije primio vakcinu protiv Hepatitis B može da radi krvave intervencije. Ako se tako sagledava stvar može se očekivati da ćemo jednog dana zajedno sa stavom ostalih imati stav da zdravstveni radnici moraju da budu vakcinisani od korone - rekao je on.

Tiodorović je istakao da se to odnosi na zdravstvene radnike u javnom i privatnom zdravstvu, jer zakon ne razlikuje obaveze i jednog i drugog zdravstvenog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)