EVO ČEGA SE PLAŠE: Istraživanje među starijima od 65 pokazalo zašto se masovnije ne vakcinišu

V.C.S.

05. 04. 2021. u 22:25

STRAH, nedovoljna informisanost i kontradiktorne poruke koje se šalju preko različitih medija, glavni su razlozi zašto se određeni broj starijih osoba još nije prijavio za vakcinaciju ili ne želi da se vakciniše, pokazuje istraživanja koje je sprovelo udruženje „Amity“, u saradnji sa portalom „Penzin“.

ЕВО ЧЕГА СЕ ПЛАШЕ: Истраживање међу старијима од 65 показало зашто се масовније не вакцинишу

Foto P. Milošević

Više od 57 odsto anketiranih odgovorilo je da ne odbijaju, ali se još nisu vakcinisali, dok je skoro 43 odsto decidno odgovorilo da ne želi da se vakciniše.

Oni koji se još nisu vakcinisali, najčešće navode kao razloge: „trenutno postojanje kontraindikacija", „strah od eventualnih posledica vakcinacije", „što nema(m) dovoljno informacija",

„što se ni ostali članovi porodice nisu vakcinisali", „čekaju poziv ili da im dođe ekipa u kuću ili stan da ih vakciniše”.

Oni koji ne žele da se vakcinišu, najčešće navode: „strah od mogućih posledica", „nepoverenje u vakcinu i kontradiktorne informacije koje se plasiraju”,„postojanje kontraindikacija za vakcinaciju”,„već preležan kovid",„uverenje da koronavirus ne postoji",„ni članovi porodice se neće vakcinisati".

U organizaciji „Amitu“ smatraju da bi informacije o kovidu i vakcinaciji trebalo da budu plasirane tako da umanje strah i svedu na najmanju moguću meru nepoverenje i nedoumice kod starijih od 65.

Istraživanje je, inače, deo aktivnosti iz Amity projekta „Za poštovanje prava starijih tokom pandemije“, koji se realizuje u saradnji sa Karitasom Sremska Mitrovica, a uz podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024